Gesubsidieerde biodiesel uit VS delft het onderspit

12/03/2009 17:12

Vereniging Nederlandse Biodiesel Industrie

Anti-dumpbeleid EU maakt weg vrij voor gelijk speelveld Europese biodieselmarkt

Rotterdam, 12 maart 2009 - De European Biodiesel Board (EBB) heeft de eerste stap in de strijd tegen de gesubsidieerde biodiesel uit de Verenigde Staten (VS) gewonnen. Na een grondig onderzoek voert de Europese Commissie een importheffing in op geïmporteerde biodiesel uit de VS. Het EU-besluit om tijdelijk importheffingen op te leggen, is een stimulans voor de Europese biodieselmarkt, om de duurzaamheidsdoelstellingen te waarborgen. Er ontstaat nu eindelijk een gelijk speelveld voor alle partijen op deze wereldwijde markt.

De voorlopige importheffingen worden opgelegd gedurende een periode van vier maanden. Hierbinnen is er ruimte voor het National Biodiesel Board (NBB) uit de VS om tegen definitieve maatregelen in te gaan. Volgens Uwe Jurgensen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Biodiesel Industrie, heeft de Europese Commissie terecht maatregelen genomen om de invoer van gesubsidieerde B99-biodiesel uit de VS te beperken. Jurgensen: 'Nu is het zaak om de importheffingen in wetgeving op te nemen om oneigenlijke concurrentie onmogelijk te maken. De Europese Raad beslist hier in juli over.

Gesubsidieerde biodiesel

Sinds 1997 wordt gesubsidieerde B99-biodiesel uit de VS op de Europese markt aangeboden. In de VS ontvangen producenten 300 dollar subsidie per ton biodiesel voor het bijmengen van biodiesel in normale diesel. Ongeacht de verhouding. In de praktijk wordt deze biodiesel bijgemengd met slechts één druppel diesel, waardoor een product met 99,9 procent biodiesel ontstaat. Deze 'goedkope' biodiesel wordt in Europa tussen de 120,- en 180,- euro per ton goedkoper verkocht. Deze prijs ligt ver onder de productieprijs. In 2008 is 1,5 miljoen ton biodiesel uit de VS op de Europese markt gedumpt. Het gaat om ruim 80 procent van de totale Amerikaanse productie. Dit is funest voor de productie van duurzame, Europese biobrandstoffen. Volgens Jurgensen moet de jonge Europese biodieselmarkt een eerlijke kans krijgen om te kunnen concurreren op de wereldmarkt. Met de maatregelen vanuit de Europese Commissie wordt hier voorlopig gehoor aan gegeven.

VNBI

De Vereniging Nederlandse Biodiesel Industrie (VNBI) is opgericht in 2007 door acht Nederlandse biodieselproducenten. De VNBI is de belangenbehartiger van de Nederlandse biodieselindustrie en bevordert actieve kennisuitwisseling tussen de leden onderling. Het doel is om daarmee tot de ontwikkeling van nieuwe(re) generaties biobrandstoffen te komen. Zij wil in de politiek de handen op elkaar krijgen voor milieuvriendelijke biodiesel. De uitgangspunten zijn het creëren van minder afhankelijkheid van de uitputtende aardolievoorraad en de instabiele, olieproducerende landen en het terugbrengen van de CO2 uitstoot. Samen met onder andere de overheid, oliemaatschappijen en milieugroeperingen wil de vereniging een goede balans vinden in het gebruik van biodiesel en de duurzaamheid ervan.