Gemeente Valkenswaard

Maatschappelijke stages ook in onze gemeente

Maatschappelijke stages ook in onze gemeente

Alle scholen voor voortgezet onderwijs zijn verplicht met Maatschappelijke Stagen (maS) aan de slag te gaan. Vanaf schooljaar 2007 - 2008 krijgen alle scholen geoormerkte subsidie voor de MaS. De kaders zijn gesteld in het ministeriële plan van aanpak "Samen leven kun je leren".

De kern van dit plan is:

1. verplichte stage voor VMBO, HAVO en VWO scholieren
2. stageduur is 72 uur vanaf schooljaar 2011 - 2012 (in 2009/2010 is dat nog 50 uur)

3. eigen initiatief van leerlingen en scholen om een stageplek te vinden, is belangrijk

4. stageplaats bij non-profitorganisaties.

In het plan van aanpak zijn de taken en rollen als volgt verdeeld.
1. De school is verantwoordelijk voor de voorbereiding van leerlingen, het opstellen van een stagecontract, het begeleiden van jongeren en het reflecteren van de stage met jongeren.
2. De leerling voert de stage uit, houdt een logboek bij en reflecteert de stage.

3. De stagebieder is op zijn beurt verantwoordelijk voor het organiseren van een stageplek, het ondertekenen van een stagecontract en het bieden van begeleiding op de stagevloer.
4. De stagebemiddelaar, Paladijn (Desiree Peters) brengt vraag en aanbod van en naar stageplaatsen bij elkaar. Bovendien denkt deze mee met organisaties om stageplaatsen te creëren.
5. De gemeente betaalt de stagemakelaar en ondersteunt de vrijwilligers.

Organisaties die stageplaatsen aanbieden kunnen per volledige stageplaats een vergoeding krijgen van EUR 50,-. Dit geld is bedoeld om de stagiaires te kunnen begeleiden. De gemeente zou graag zien dat alle organisaties van de gemeente die werken met vrijwilligers stage plaatsen beschikbaar stellen. De verenigingen die ooit (jeugd-)subsidie hebben gekregen, hebben rechtstreeks een brief gekregen van de gemeente met toelichting over deze regeling. Als u wel denkt stageplaatsen te kunnen aanbieden maar geen brief hebt gehad, kunt u zich melden bij de gemeente (Juanita van der Hoek, via 040-2083412 of juh@valkenswaard.nl). Zij stuurt u dan alsnog dezelfde informatie. De verdere afhandeling, uitvoering van de regeling, wordt gedaan bij Paladijn. U kunt zich daarom ook rechtstreeks melden bij Paladijn (info@paladijn-welzijn.nl of via 040-2046614).