Ingezonden persbericht


Maak eenduidige richtlijn voor fusie ziekenhuizen

Er moet een eenduidige richtlijn komen waaraan fusies tussen ziekenhuizen kunnen worden getoetst. Dat zegt Kamerlid Esmé Wiegman naar aanleiding van het debat over de Zeeuwse ziekenhuizen. Een integraal toetsingskader kan voorkomen dat verschillende toezichthouders (NMa, NZa, IGZ) langs elkaar heen werken.

De ChristenUnie vindt dat bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg moeten worden gewaarborgd. Zeeuwse ziekenhuizen verkeren al veel te lang in onzekerheid over de vraag of de fusieplannen doorgang kunnen vinden. Wiegman: ,,Onzekerheid en twijfel is slecht voor mensen die zorg ontvangen en mensen die zorg verlenen."

De Zeeuwse situatie is gebaat bij stevige maatschappen met een zeker (bij de omvang van Zeeland passend) niveau van differentiatie en specialisatie, en op die grond vindt de ChristenUnie de fusie verdedigbaar. Over fusies met het oog op de financiële problematiek zegt Wiegman: ,,Hoewel er veel fusies op die manier zijn gesloten, is het bewezen positief financieel effect uitermate gering tot volstrekt afwezig. Een fusie kan nooit de oplossing zijn voor slecht financieel management, zeker niet als dit ten koste gaat van de bereikbaarheid van de zorg. De kwaliteit en bereikbaarheid van de ziekenhuiszorg moeten bij een fusiebeoordeling centraal staan."



Ingezonden persbericht