Gemeente Teylingen

sport

Succesvol gesprek over alcohol en sport

12 maart 2009

Burgemeester Schelberg en wethouder Hollart spraken dinsdagavond 3 maart met veel organisaties met een kantine of clubgebouw, over het schenken van alcohol aan jongeren. Er werd gesproken met sportverenigingen, scouting en het jongerenwerk. Net als met de supermarkten wil de gemeente met deze organisaties afspraken maken over het schenken van alcohol aan jongeren. De avond was een succes. Een groot aantal organisaties was op deze avond aanwezig. Een aantal daarvan gaat met de gemeente een convenant opstellen. Later wordt dit convenant voorgelegd aan alle verenigingen in Teylingen. Burgemeester Schelberg en wethouder Hollart waren erg blij met de resultaten en de hoge opkomst.

Tijdens de avond spraken de aanwezigen over hun rol bij alcoholmatiging onder de jeugd. Alle aanwezigen waren het er over eens dat de rol van ouders het meest belangrijk is bij het tegengaan van het drinken van alcohol onder jongeren. Toch wilden de aanwezigen vanuit hun gezamenlijke verantwoordelijkheid een signaal geven. De jeugd brengt in Teylingen een deel van hun tijd door bij sport- en jongerenverenigingen, dus is het ook belangrijk om aan te geven waar deze verenigingen voor staan. Tijdens de bijeenkomst riep de burgemeester de aanwezigen op om tot creatieve ideeën te komen om alcohol onder jongeren te ontmoedigen. Deze avond was een goede aftrap om alcoholmatiging voor de jeugd bij de diverse verenigingen in de toekomst nog verder vorm te geven.

Convenant in de maak

Met een aantal organisaties gaat de gemeente een convenant opstellen. In dit convenant staat hoe organisaties zullen omgaan met het schenken van alcohol aan jongeren. Later wordt dit convenant voorgelegd aan alle verenigingen in Teylingen.

Afspraken met supermarkten

De laatste tijd staat het schenken en verkopen van alcohol aan jongeren onder de 16 onder de belangstelling. Burgemeester Schelberg en wethouder Hollart spraken eerder al met ouders en supermarkten over dit onderwerp. Supermarkten vragen aan jongeren tot en met 20 ook om zich te legitimeren vanaf begin maart. Op deze manier willen de supermarkten en slijterijen ook voorkomen dat toch alcohol aan jongeren onder de 16 wordt verkocht.