Gemeente Medemblik

In beraad

8 miljoen voor Multifunctioneel Centrum Bloesemgaerde De raad trok ruim 18 miljoen euro uit voor de bouw van Multifunctioneel centrum Bloesemgaerde in Wognum. Daarmee steunde de gemeenteraad van Medemblik het college in haar ambitie om van Bloesemgaerde een belangrijke voorziening in Wognum te maken. Met onder andere een Brede School en een Topsporthal.

De gemeente moet op korte termijn twee scholen bouwen. Dit biedt een kans op een situatie waarbij `het geheel meer is dan de som der delen'. Wethouders Gutter en Posma: `Dit ontstaat door onderwijs (Brede School), sport, architectuur en multifunctionaliteit te combineren.'

Sporthal
Belangrijk onderdeel van het centrum is de sporthal. De raad gaat voor een Topsporthal die ook in de toekomst aan internationale eisen voldoet en waar ook SEW haar wedstrijden kan spelen. De huidige zaal waar SEW speelt, past niet meer in de huidige normen van NOC/NSF. Ook is de sporthal bedoeld voor het gymnastiekonderwijs en de verenigingen die nu in 't Span zitten.

Bloesemgaerde in het kort
Aan de rand van Wognum, in de `oksel' van de Kerkweg en de Kerkstraat, komen 187 woningen en een multifunctioneel centrum. Dit via project Bloesemgaerde. Wethouder Gutter: `we verwachten begin 2010 te gaan bouwen. Daarna duurt het anderhalf jaar voor het helemaal af is'.

Stemming
De raad steunde de plannen in grote meerderheid met achttien stemmen voor en drie tegen. Progressief West-Friesland en raadslid Diergaarde (PvdA) stemden tegen de plannen. Diergaarde: `doordat de school aan de rand van Wognum komt te liggen, moeten schoolkinderen over een doorgaande weg van huis naar school fietsen. Dat is onveilig.'
---

Extra geld uitbreiding De Dijk
Met unanieme steun stelde de gemeenteraad van Medemblik in haar vergadering van 9 maart extra geld beschikbaar voor uitbreiding van het gebouw van scholengemeenschap De Dijk in Medemblik. Dit geld komt bovenop de `normvergoeding' van het Rijk.

De Dijk wordt uitgebreid met het leerdomein Handel & Administratie. Hiervoor is extra ruimte nodig. In eerste instantie leek dit te kunnen door een aanbouw. Maar tijdens de planontwikkeling is gebleken dat een complexere verbouwing nodig is. Hierbij wordt op verschillende plaatsen in het gebouw gebouwd, zoals op de eerste etage. Ook volgens extern onafhankelijk onderzoek zijn de plannen `weloverwogen'.

De verbouwing zal augustus 2009 klaar zijn. Tot die tijd worden er noodlokalen neergezet.

---

Gemeente koopt gronden Hervormd Weeshuis
De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met aankoop van grond het Hervormd Weeshuis, direct grenzend aan Schepenwijk II in Medemblik. Op deze grond kunnen op termijn ongeveer 100 woningen worden gebouwd.

De aankoop past in het gemeentelijk beleid van `actieve grondpolitiek'. Met grond in eigen bezit blijft de gemeente onafhankelijk van projectontwikkelaars. De aankoop maakt eventuele woningbouw in de toekomst mogelijk. Wanneer is nog niet bekend.