ABVAKABO FNV

Honderden ontslagen bij Limburgs ziekenhuis

Vakbonden verwachten honderden ontslagen bij het nieuwe ziekenhuis Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Ze zouden niet alleen in het ziekenhuis vallen, maar ook bij de thuiszorg, GGZ en ouderenzorg van het Orbisconcern. (ANP)

Een woordvoerder van het ziekenhuis erkent dat er financiële problemen zijn, maar wil niet zeggen hoeveel banen op de tocht staan. Maandag wordt een reorganisatieplan gepresenteerd. Bij het Orbisconcern werken in totaal zo'n zesduizend mensen.

Het Orbisziekenhuis geldt als het modernste ziekenhuis van Nederland. Patiënten worden omringd door luxe, en robots bezorgen bijvoorbeeld lakens en medicijnen bij de bedden. Het ziekenhuis kostte onevenredig veel geld. Volgens de directie zouden de investeringen zich terugverdienen omdat door alle hightech bespaard kon worden op arbeidskosten.

Het ziekenhuis werd enkele maanden geleden geopend, maar verkeerde vrijwel meteen in grote financiële problemen. Eerder was al afgesproken dat personeel zou moeten afvloeien. Toen werd volgens de bonden gesproken over ongeveer 250 medewerkers. De bonden willen dat het ziekenhuis miljoenen op tafel legt voor een sociaal plan. 12-03-2009, Geestelijke gezondheidszorg, Thuiszorg, Ziekenhuizen |