Waterschap Vallei & Eem

Baggeronderzoek in Soest

Publicatiedatum : 12 maart 2009

De komende weken kunnen inwoners van de wijken 't Hart Soestdijk, Boerenstreek, Overhees, Smitsveen en Klaarwater in de vijvers mensen in bootjes aantreffen die monsters nemen. Zij onderzoeken de hoeveelheid en de samenstelling van de bagger die zich de afgelopen jaren heeft verzameld op de waterbodem.

Wanneer baggeren?

Naar verwachting is het onderzoek begin mei afgerond. Daarna kijken Waterschap Vallei & Eem en de Gemeente Soest waar en wanneer er gebaggerd moet worden. Het baggeren zelf begint niet eerder dan in september van dit jaar. In die buurten waar daadwerkelijk gebaggerd gaat worden, ontvangen buurtbewoners een informatiebrief van het waterschap en de gemeente.

Waarom baggeren?

Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een zwarte laag bagger. Die bestaat uit blad, dode waterplanten, stof en zand. Deze baggerlaag groeit elk jaar ongeveer een á twee centimeter. Een dikke laag bagger kan ervoor zorgen dat bij warm weer het water gaat stinken, ook wordt de afvoer van water belemmerd. Om dat te voorkomen is het nodig om periodiek te baggeren. Na het baggeren hebben de watergangen weer voldoende diepgang, waardoor het water goed aan- en afgevoerd kan worden en dieren en planten er beter in kunnen leven.