Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Leren leven met wassende water

12-03-2009
'Het wassende water trekt zich niets aan van ons huishoudboekje', aldus minister Cramer (VROM) vandaag. De minister sprak tijdens een symposium over ruimtelijke ontwerpen voor water voor een zaal van ontwerpers, projectontwikkelaars en vertegenwoordigers van gemeenten en waterschappen.

De bewindsvrouw was uitgenodigd het boek 'Ontwerpen op het raakvlak van water en ruimte' te komen uitreiken. Hierin staan zeven pilotprojecten beschreven die dienen als handvatten voor ontwerpers, projectontwikkelaars en lokale overheden voor de water- en klimaatbestendige inrichting van Nederland. Het boek is een uitgave van de ministeries van VROM, LNV en V&W en is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek waarna het boek is vernoemd van actieprogramma Ruimte en Cultuur (ARC).

De boodschap van de minister was helder: met de toename aan water moeten we leren leven. Crisis of niet, we moeten Nederland waterbestendig inrichten. Cramer refereerde aan de Watersnoodramp van 1953 om te illustreren hoe belangrijk het is de lessen uit het verleden ter harte te nemen. Ze noemde de bouw van de Deltawerken een goed voorbeeld van de innovatie die nu ook nodig is én als bron van inspiratie: 'Mocht de moed u ooit in de schoenen zakken tijdens uw werk, rijdt u dan eens over de weg van de Oosterscheldkering', hield ze haar gehoor voor.

Zie ook:


* Actie Ruimtelijk ontwerpen met water, onderdeel van ARC (in dossier Klimaatverandering)