Openbaar Ministerie


* >OM eist gevangenisstraffen wegens afpersing

OM eist gevangenisstraffen wegens afpersing

12 maart 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag gevangenisstraffen en werkstraffen geëist tegen 8 mannen uit Den Haag. Zij worden verdacht van het afpersen van meerdere mensen, waaronder Turkse winkeliers. De afpersingen vonden plaats tussen april en mei 2008.

De zaak kwam aan het licht door een aangifte van een eigenaar van een supermarkt uit Den Haag. Uit het hierna gestarte onderzoek werd duidelijk dat deze Turkse winkelier niet de enige was die werd afgeperst door deze groep verdachten. In totaal zijn 3 personen verschillende keren afgeperst door de 8 mannen. De slachtoffers waren Turkse winkeliers en een zakenrelatie van één van de verdachten.

De slachtoffers werden gedwongen geld te geven aan de daders. Dit ging gepaard met ernstige doodsbedreigingen. De slachtoffers zijn erg bang geweest en hebben gevreesd voor hun eigen leven en dat van hun familieleden. Eén van de slachtoffers is enige tijd gevlucht naar het buitenland en heeft zijn familie laten onderduiken.

Volgens het OM zijn de drie Hagenaars (28,30 en 36 jaar oud) de hoofdverdachten in de afpersingszaken. Maar daarnaast stonden zij ook nog eens terecht voor andere strafbare feiten zoals mishandeling, witwassen van 18.000 euro en een auto, hypotheekfraude en handel in hennep. De officier van justitie meent dat de 30-jarige Hagenaar de opdrachtgever is van de afpersingen. De 28-jarige verdachte zou slachtoffers hebben bedreigd en hen met een vuurwapen hebben geïntimideerd en onder druk gezet om te betalen. Tegen deze verdachten eiste de officier respectievelijk 36 en 48 maanden gevangenisstraf. De 36-jarige verdachte, die volgens het OM de afspraken met de slachtoffers regelde, hoorde 24 maanden gevangenisstraf waarvan 8 voorwaardelijk tegen hem eisen.

De rol van de andere verdachten was volgens het OM beperkter. De 22, 25, 26 en twee 30-jarige mannen uit Den Haag hielpen de hoofdverdachten bij de afpersingen. Tegen hen eiste de officier van justitie gevangenisstraffen tot 21 maanden, waarvan een deel voorwaardelijk, en werkstraffen.