Aankondiging rapport 'Intracommunautaire btw-fraude'

05/03/2009 13:00

Algemene Rekenkamer

Op 12 maart 2009 publiceert de Algemene Rekenkamer het rapport 'Intracommunautaire btw-fraude'.

De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar btw-fraude binnen de Europese Unie (intracommunautair). Een deel van dit onderzoek is samen met het Bundesrechnungshof in Duitsland en het Rekenhof in België uitgevoerd. Per land worden afzonderlijke rapporten door de respectievelijke rekenkamers uitgebracht en op 12 maart wordt in de drie landen tevens het gezamenlijke rapport gepubliceerd (de Engelstalige titel is Intra-Community VAT fraud).

Het onderzoek gaat in op btw-fraude binnen de EU, het fenomeen carrouselfraude, en waarom bestrijding ervan de afgelopen jaren lastig is gebleken. Al enkele jaren bestaan schattingen dat voor de hele EU het om een fraudebedrag van 100 miljard euro per jaar gaat. Zetten belastingdiensten van verschillende EU-landen voldoende effectieve instrumenten in om de intracommunautaire btw-fraude aan te pakken? Volstaat de huidige wijze van informatie-uitwisseling tussen landen en diensten?

In het rapportdeel dat specifiek ingaat op de situatie in Nederland wordt ingegaan op de positie en aanpak van de Belastingdienst bij deze vorm van fraude, en hoe er met andere betrokken instanties wordt samengewerkt bij preventie, detectie en repressie. De staatssecretaris van Financiën reageert in het rapport op de bevindingen van de Algemene Rekenkamer.

Een embargo-exemplaar van dit rapport en het persbericht (op papier of als pdf) is voor de pers op aanvraag te krijgen. Hiervoor moet een embargoformulier ingevuld worden, verkrijgbaar via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 12 maart 2009 om 11.00 uur. Vanaf dat moment is het rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.