Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen kappen bomen 24 Oktoberplein e.o. van H.J. Kampers (GroenLinks)

De leden van de gemeenteraad hebben de afgelopen week enkele tientallen mailberichten ontvangen van bewoners uit Oog in Al en Welgelegen over de voorgenomen kap van 166 bomen en het verplanten van 11 bomen op en rond het 24 Oktoberplein.
Bewoners uitten hun verontrusting en verzoeken de politiek te bewerkstelligen, dat er pas gekapt gaat worden als de Raad van State uitspraak heeft gedaan in de beroepsprocedure
over de aanleg van de fly-over. De GroenLinks fractie deelt de zorgen van de bewoners.
Inmiddels heeft de voorzieningenrechter bij de Raad van State op dinsdag 10 maart jl. uitspraak gedaan en een voorziening afgewezen.
Dit maakt het mogelijk dat de gemeente Utrecht met voorbereidende werkzaamheden kan aanvangen. In een persbericht van dinsdag 10 maart jl. kondigt de gemeente aan hiermee van start te gaan.
Dit leidt bij de GroenLinks fractie tot de volgende vragen.

1. Welke werkzaamheden worden het komende halfjaar in de conditioneringsfase uitgevoerd in het plangebied.
2. Welke vergunningen zijn verleend voor het verleggen van kabels en leidingen, en wat is het tijdspad voor uitvoering.
3. Hoe houdt het College rekening met een voorwaarde in de velvergunning, dat op grond van de flora- en faunawet, de broedactiviteiten van vogels niet verstoort mogen worden.
4. Hoe is de afstemming in de planning van de werkzaamheden in relatie met andere infrastructurele projecten aan de westkant van de stad, zoals reconstructie Majellaknoop en reconstructie Hooggelegen. Waarom nu deze tempoversnelling?
5. Is het College bereid om tot de uitspraak van de Raad van State in de bodemprocedure geen bomen te kappen. Indien dit niet het geval is: in welke fasering incl. aantallen gaat het College dan over tot bomenkap?
6. Is het College bereid, eventueel in samenwerking met verweerders, een verzoek in te dienen bij de Raad van State om te komen tot versnelling van de behandeling van de bodemprocedure. De GroenLinks-fractie hecht er veel waarde aan dat er pas gekapt gaat worden als de bodemprocedure over de aanleg van de fly-over afgerond is!


---- --