Test gratis je nierwerking in de Kliniek Sint-Jan

11/03/2009 09:51

EVERAETS & CO

Naar aanleiding van de Wereldnierdag kan je op donderdag 12 maart 2009 van 11u30 tot 15u30 gratis je nierwerking laten nakijken in de Brusselse Kliniek Sint-Jan (inkomhal van de Site Kruidtuin - Kruidtuinlaan 32 - 1000 Brussel). Overal ter wereld besteedt men op deze dag aandacht aan nierziekten en de opsporing ervan. "En dat is noodzakelijk, want wereldwijd lijdt ongeveer 1 persoon op 10 aan een chronische nierziekte zonder het te beseffen. Nochtans kan een vroegtijdige screening en behandeling erger voorkomen", zegt Dr. Axel Derwa, hoofd van de dienst Nierziekten van de Kliniek Sint-Jan. Vooral mensen met hoge bloeddruk en diabetici hebben een sterk verhoogd risico op nierproblemen. Een team van nierspecialisten en verpleegkundigen zal op donderdag 12 maart in de Kliniek Sint-Jan klaarstaan om de nodige uitleg te verschaffen over de gevolgen en de behandeling van nierproblemen.

Het grote gevaar bestaat erin dat een chronische nierziekte, zelfs in een vergevorderd stadium, bij patiënten vaak enkel tot vage, lichamelijke klachten leidt. Toch kan een nieraandoening die niet behandeld wordt op termijn voor ernstige, medische complicaties zorgen, waarschuwen de nierspecialisten. Wanneer de nierfunctie minder dan 10% bedraagt, moet de werking van de nier kunstmatig worden overgenomen door een niervervangende therapie zoals dialyse of niertransplantatie. Risicogroepen voor chronisch nierlijden zijn diabetici, mensen met een verhoogde bloeddruk (hypertensie), met hart-en vaatziekten, met nierstenen of met blaas- en prostaatproblemen. Ook wanneer men ouder is dan 60 jaar neemt de kans op nierproblemen toe.

"Bij iemand met de combinatie van hypertensie en diabetes is er niet alleen een sterk verhoogd risico op nierziekte maar ook op snel evoluerende hart- en vaatziekten. Wetende dat in onze Westerse wereld ongeveer 40% van de populatie hypertensie heeft en dat in de toekomst een verdere stijging van 24% wordt voorspeld, gecombineerd met het feit dat het aantal diabetici tegen 2025 met meer dan 20% zal stijgen, dan begrijp je wel waarom dit een wereldwijd probleem wordt in de nabije toekomst", benadrukt Dr. Axel Derwa

Op donderdag 12 maart 2009 bieden de nierspecialisten van de Kliniek Sint-Jan tussen 11u30 en 15u30 de mogelijkheid om gratis je nierwerking te laten testen. "Met deze gratis screening willen we iedereen waarschuwen voor het sluipende gevaar van een nierziekte. Verder willen we mensen er ook op attent maken dat ze dit eenvoudig urine-en bloedonderzoek het hele jaar door bij hun huisarts kunnen laten uitvoeren", zegt Dr. Axel Derwa. Concreet zal iedereen die zich op donderdag 12 maart 2009 in de inkomhall van de kliniek aanbiedt, een vragenlijst moeten invullen om te checken of ze tot de risicogroep behoren. Wie positief scoort, wordt doorgestuurd naar het labo voor een gratis urine-en bloedonderzoek. De resultaten worden daarna aan de huisarts bezorgd die voor de verdere opvolging zorgt.

- EINDE PERSBERICHT -

Over de Kliniek Sint-Jan

De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patiënt. Respect voor de veelheid aan culturen, overtuigingen en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.

Perscontact:

Isabelle de Meyere, communicatieverantwoordelijke: 02 221 90 54 of 0486 34 59 31 - idemeyere@klstjan.be

Axel Derwa, diensthoofd nierziekten: 02 221 99 06 - aderwa@klstjan.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel