Tentoonstelling 'De Wereld van Roger Raveel'

11/03/2009 09:54

Vlaams Parlement

Van 12 maart tot 13 juni 2009 organiseert het Vlaams Parlement in de Loketten de tentoonstelling 'De Wereld van Roger Raveel'. Van de generatie nog levende Belgische kunstenaars na 1945 is Roger Raveel ontegensprekelijk een van de belangrijkste vertegenwoordigers.

De tentoonstelling

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie kernen met vaak onbekende creaties afkomstig uit binnen- en buitenlandse musea en uit privéverzamelingen. Een eerste kern omvat een reeks schilderijen met geactualiseerde replica's van Raveels vroegste periode. Het hoofdaccent van de tentoonstelling ligt op de tweede kern, met tientallen grote schilderijen, allemaal ontstaan tussen 1960 en vandaag, die 'De wereld van Roger Raveel' op een indringende manier gestalte geven. Een beschilderd kastobject en een monumentale tekening ondersteunen dit tweede deel. Het derde deel toont een facet van de kunstenaar dat niet zo bekend is, namelijk de bibliofiele uitgaven die hij in de loop van de jaren creëerde in samenwerking met schrijvers als Hugo Claus, Roland Jooris, Rutger Kopland en anderen.

Bij de tentoonstelling hoort een geïllustreerde catalogus met een literair beschouwende tekst over de kunstenaar. Voor de jongeren is er een didactisch bruikbaar boek en een kaartspel met meerkeuzevragen.

De kunstenaar

Roger Raveel (°1921, Machelen aan de Leie) behoort ongetwijfeld tot de meesters van de hedendaagse Vlaamse schildersschool. De stijl van Raveel, de wijze waarop hij de landerige landelijkheid van Machelen en de simpele lieden en dingen van het dorp voorstelt, heeft geleid tot een volledige herziening van de artistieke werkelijkheidservaring en voorstellingswijze. Omstreeks 1950 ontwikkelde Roger Raveel zijn alombekende Nieuwe Visie waarbij hij, vertrekkende vanuit zijn directe omgeving, probeert om het veranderde wereldbeeld plastisch vorm te geven.

Praktisch

De tentoonstelling 'De wereld van Roger Raveel' in zaal De Loketten van het Vlaams Parlement, IJzerenkruisstraat 99 te Brussel, is te bezichtigen van maandag t.e.m. zaterdag, telkens van 10 tot 17 uur en is gesloten op zon- en feestdagen.

////////////////////////////////////////////////////////////////////

Contactpersonen:

Dirk Nuyts

Persverantwoordelijke Vlaams Parlement

Tel. 02 552 40 45; 0473 74 94 45 (gsm)

dirk.nuyts@vlaamsparlement.be

John Thielemans

Coördinator tentoonstellingen

Tel. 02 552 40 43

john.thielemans@vlaamsparlement.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel