Dienstenbond CNV

Nieuws

11 maart 2009

Naleving contracten DekaMarkt

CNV Dienstenbond heeft met DekaMarkt gesproken over de eenzijdige invoering van contracten op basis van min-maxuren. Daarbij is aangegeven dat de wijze van eenzijdige invoering zeker geen schoonheidsprijs heeft verdiend. Verder blijft CNV Dienstenbond van mening dat deze vorm van contracten, die in de plaats komen van contracten op basis van een standaard aantal werkuren per week, niet zijn toegestaan. DekaMarkt heeft aangegeven dat voor medewerkers die bezwaar maken tegen het nieuwe contract het oude contract gewoon van toepassing blijft.

Bezwaren CNV Dienstenbond
CNV Dienstenbond heeft een aantal bezwaren tegen de invoering van min/max contracten bij DekaMarkt. Deze bezwaren zijn:

De eenzijdige invoering. In principe hebben medewerkers die een arbeidsovereenkomst hadden voor een vast aantal uren per week een min/max contract gekregen. Normaal gesproken is instemming van medewerkers vereist op het moment dat een arbeidsovereenkomst wijzigt. Deze instemming is nu niet gevraagd. Er bestaat wel de mogelijkheid om bezwaar te maken en naleving van de oude arbeidsovereenkomst te eisen, maar CNV Dienstenbond vindt dat de omgekeerde wereld. Nog steeds kunnen medewerkers bezwaar maken tegen de invoering van het min/max contract. Medewerkers hebben namelijk gewoon recht op naleving van de oude arbeidsovereenkomst en hebben nooit getekend voor een wijziging. DekaMarkt heeft toegezegd dat voor medewerkers die alsnog bezwaar maken niets wijzigt en de oude arbeidsovereenkomst nageleefd wordt.

Met een min/max contract kan het aantal ingeroosterde uren lager zijn dan in de oude arbeidsovereenkomst. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van het salaris, vakantierechten, pensioenopbouw, loondoorbetaling bij ziekte en uitkeringen bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. DekaMarkt heeft aangegeven erop toe te zien dat medewerkers geen negatieve gevolgen ondervinden door ervoor te zorgen dat medewerkers gemiddeld over een periode van 13 weken uitkomen op het aantal contracturen uit de oude arbeidsovereenkomst. Hierover zijn echter geen garanties te geven, dus moet maar blijken of dit ook daadwerkelijk het geval is.

Ook geeft de voorgestelde wijziging extra onzekerheid bij medewerkers die door de flexibiliteitsbehoefte van DekaMarkt steeds meer geconfronteerd zullen worden met wisselende roosters en een wisselend arbeidspatroon. Het goed combineren van werk en privé wordt daardoor steeds lastiger.

De cao voor supermarkten
Naast de bovengenoemde bezwaren die de onwenselijkheid van min/max contracten aantonen zijn wij van mening dat de cao voor de supermarkten geen ruimte biedt voor dergelijke contracten. Deze contractsvorm komt namelijk niet voor in de cao en nergens staat beschreven hoe daar mee om te gaan en aan welke voorwaarden een dergelijk contract moet voldoen. In de cao staat verder dat rekening moet worden gehouden met structurele afspraken die met werknemers zijn gemaakt over arbeidstijden. Wijziging daarvan vindt alleen plaats in overleg. Verder geeft de cao aan dat minimaal 50% van de arbeidsduur wordt vastgelegd als structurele arbeidstijd. Dat wordt steeds lastiger als gebruik wordt gemaakt van min/max contracten. DekaMarkt denkt over dit alles geheel anders. Zoals gezegd zal voor medewerkers die bezwaar maken alsnog de oude arbeidsovereenkomst nageleefd worden. Toch wil CNV Dienstenbond dat de invoering van min/max contracten beoordeeld wordt door de verschillende partijen die de cao voor de supermarkten afsluiten. Aan deze cao is een vaste commissie verbonden die oordeelt of de cao juist wordt uitgevoerd. CNV Dienstenbond zal daarom de kwestie van min/max contracten voorleggen aan deze vaste commissie. Hierover wordt u verder geïnformeerd.

Voor vragen en opmerkingen over deze nieuwsbrief kun je bellen of mailen met bestuurder Wessel Breunesse: 035-6460580 of w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.

.