Dienstenbond CNV

Nieuws

11 maart 2009

Leden Achmea zeggen ja tegen Sociaal Plan

Een grote meerderheid van de leden van CNV Dienstenbond is akkoord met het onderhandelingsresultaat Sociaal Plan Achmea. Wel zijn er een aantal zorgen geuit. Tevens hebben CNV Dienstenbond en de collega-vakorganisaties kennisgemaakt met Willem van Duin, de nieuwe CEO.

Een grote meerderheid van de leden heeft het onderhandelingsakkoord Sociaal Plan geaccordeerd. Wel zijn er opmerkingen gemaakt over de vier maanden aftrek bij de beëindigingvergoeding en over de uittredingsleeftijd. CNV Dienstenbond en de overige vakorganisaties hebben zowel de uitslag als de opmerkingen aan Achmea laten weten. De tekst van het Sociaal Plan zal zo spoedig als mogelijk klaar zijn en dan zowel op het intranet van Achmea als op de CNV Dienstenbondsite komen te staan. Er komt ook een herplaatsingsreglement waarin zowel de rechten en plichten van het ATC, als van de leidinggevende en van de medewerker worden omschreven. Om alles in goede banen te leiden komt er ook een casemanager, die het proces in de gaten houdt. Ook komt er een managementsrichtlijn, zodat managers correct met de uitvoering van het Sociaal Plan omgaan. Daarenboven wordt de flexpool voor 57,5 jarigen en ouder snel ingericht. Het is voor zowel medewerkers als Achmea een uitdaging om hieraan een goede invulling te geven.

CNV Dienstenbond en de collega-vakorganisaties hebben een prettig gesprek gehad met de nieuwe CEO van Achmea, Willem van Duin. Voor Achmea blijft het stakeholdersmodel van toepassing, dat wil zeggen dat alle stakeholders, dus ook de medewerkers even belangrijk voor Achmea zijn. Echter zal er gelet op de economische situatie wel aandacht zijn voor kostenbeheersing de komende tijd.
Maar Achmea wil wel onderscheidend werkgever zijn. Volgens van Duin is dat juist nu van belang. Sociale innovatie blijft voor Achmea een belangrijk thema.

Eind april 2009 zullen de cao-onderhandelingen starten. Achmea heeft gezegd dat zij daarin weer vernieuwing, dus sociale innovatie-afspraken , wil opnemen. Achmea heeft nog niet concreet aangegeven wat het bedrijf daarbij dan wil.
Wel is aangegeven dat de economische crisis gevolgen zal hebben voor de afspraken, die in de cao gemaakt gaan worden. CNV Dienstenbond zal binnenkort een enquête sturen naar de leden om te vragen welke arbeidsvoorwaarden zij geregeld willen hebben.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl) of telnr 023- 56 51 052.