Socialistische Partij Rotterdam

Stuur mensen bijtijds door naar de voedselbank

11-03-2009 * Mensen die bij de voedselbank aankloppen zitten vaak al langere tijd diep in de problemen. De SP wil dat mensen die in een traject bij de schuldhulpverlening zitten of tijdelijk minder uitkering krijgen, standaard worden dooverwezen. SP-raadslid Josine Strörmann vraagt de wethouder dit te organiseren.

Veel mensen kloppen pas bij de voedselbank aan als ze veel te diep in de problemen zijn gezonken. Strörmann: 'Het water staat ze niet meer aan de lippen maar ze staan al onder water.'

Wat de SP betreft verwijzen de klantmanagers van de Sociale Dienst wél automatisch door naar de voedselbank als zij bijvoorbeeld een boete van twee maanden geen uitkering opleggen aan een gezin met kinderen. Ook de meeste mensen die bij de Kredietbank aankloppen, en dan vooral de zeer grote groep die in budgetbeheer zit, zou er waarschijnlijk veel aan hebben om elke week een krat van de Voedselbank te krijgen. Strörmann: "Nu horen medewerkers van de voedselbank nog vaak het verhaal dat de cliënten geld geleend hebben van familie, of spullen beleend hebben, om eten te kunnen kopen. En geld lenen als je in budgetbeheer zit is natuurlijk uit den boze."

De SP vindt dat voedselbanken eigenlijk overbodig zouden moeten zijn. Ook vindt de partij niet dat gezinnen met kinderen als straf gekort zouden moeten kunnen worden op hun uitkering. De kinderen worden dan de dupe van iets waar zij geen schuld aan hebben. Strörmann: "Korting op uitkeringen brengt mensen eerder verder in de problemen dan dat het wat oplost. Maar tot nu toe gebeurt het en dan moet men in ieder geval kunnen rekenen op voldoende eten."