Raad van State


donderdag 12 maart 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "TU-Noord (De Noordelijke Wippolder)" van de gemeente Delft. Het plan heeft betrekking op het noordelijke deel van de TU-wijk ten zuiden van de binnenstad waar de gebouwen van de Technische Universiteit staan. Het maakt woningbouw mogelijk op een aantal locaties waar nu gebouwen staan die niet meer door de TU worden gebuikt. Ook op de plek van de vroegere Scheepmakerij en op de locatie van een voormalig kerkgebouw aan de Charlotte de Bourbonstraat mogen woningen komen. Het plan maakt verder de aanleg van een tramlijn mogelijk bij het Mijnbouwplein en de Michiel de Ruyterweg. Onder meer een aantal bedrijven in de omgeving, de Belangenvereniging TU Noord en de Vereniging Vrienden van de Delftse Botanische Tuin zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer dat de luchtkwaliteit en de cultuurhistorische waarde van het gebied worden aangetast. Ook zijn ze het er niet mee eens dat er als gevolg van het plan minder groen en speelvoorzieningen in het gebied komen. Verder vrezen zij voor geluidsoverlast. De bedrijven zijn ook bang in hun uitbreidingsmogelijkheden te worden beperkt. (zaaknummer 200800791/1)


10.45 uur

Zitting over de gebruiksvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlem op grond van de Brandbeveiligingsverordening heeft verleend aan een inwoonster van Haarlem voor het houden van themamarkten op het Schelpenpad aan de Dreef in Haarlem. De inwoonster organiseert al sinds 1998 themamarkten op het Schelpenpad. Zij is het er niet mee eens dat zij voor de markten nu een vergunning nodig heeft. Volgens haar valt een themamarkt niet onder de Brandbeveiligingsverordening, omdat die buiten worden gehouden, voor iedereen toegankelijk is en niet is omheind. In een eerder beroep is de inwoonster in juni van vorig jaar door de rechtbank van Haarlem in het gelijk gesteld. Het college is het niet eens met deze uitspraak en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805887/1)


10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nieuwkoop heeft verleend voor 25 appartementen aan de Langeraarseweg in Ter Aar. Een aantal omwonenden verzet zich tegen de vergunning en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden vrezen onder meer voor schaduwwerking van de nieuwe gebouwen. Daardoor wordt hun leefomgeving en woongenot aangetast en vermindert de waarde van hun woningen, aldus de omwonenden. In een eerder beroep zijn zij in november van vorig jaar in het ongelijk gesteld. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep verzoeken de omwonenden de Raad van State de bouwvergunning alvast te schorsen. Over dat verzoek gaat deze zitting. (zaaknummer 200900081/2)


11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden heeft verleend aan Prorail B.V. voor een spoorwegemplacement met een opstelplaats voor slijptreinen bij het Stationsplein in Leeuwarden. Prorail is het met een aantal voorschriften in de vergunning niet eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt onder meer dat de toegestane geluidsbelasting voor het spoorwegemplacement te laag is en dat het college van onjuiste akoestische gegevens is uitgegaan. (zaaknummer 200803659/1)