Ingezonden persbericht


Published: 08:00 12.03.2009 GMT+1 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

OncoMethylome Sciences maakt financiële resultaten 2008 bekend

Luik (België) - 12 maart 2009, 8u00 MET - OncoMethylome Sciences SA publiceert zijn financiële resultaten voor het boekjaar dat op 31 december 2008 werd afgesloten.

Belangrijkste operationele ontwikkelingen in 2008 :


* Netto resultaat aanzienlijk beter dan verwachtingen van analysten/de markt.
* Inkomsten gestegen met 15% dankzij nieuwe producten en nieuwe samenwerkingsverbanden met farmaceutische bedrijven.
* Operationele cash burn gedaald met 18%.

* Het jaar werd afgesloten met een kaspositie van meer dan 30 miljoen EUR en geen financiële schulden.
* 3 producten met technologie van OncoMethylome werden commercieel op de markt gebracht in Noord-Amerika en beginnen opbrengsten te genereren voor het bedrijf :
* GSTPi-APC Promoter Methylatietest, om vroegtijdige detectie van prostaatkanker te verbeteren
* MGMT Methylatietest, voor gepersonaliseerde behandeling van patiënten met hersentumoren in een gevorderd stadium
* ColoSure, voor screening op colorectale kanker.
* Publicatie van resultaten in de New England Journal of Medicine van een nieuwe veelbelovende test om kans op recidive te voorspellen bij patiënten met longkanker in een vroeg stadium. Er is een grote onbeantwoorde medische nood aan betere behandelingen van deze patiënten.
* Publicatie van resultaten van lopende klinische studies over de urinetest van het bedrijf om blaaskanker vroegtijdig op te sporen. De sensitiviteit/specificiteit van meer dan 90% van deze test ligt hoger dan bij elke andere niet-invasieve test op de markt.
* 2.000 bijkomende patiënten werden opgenomen in de klinische studies van het bedrijf voor een stoelgang- en bloedtest voor colorectale kanker.
* Een verdere uitstekende vooruitgang werd geboekt bij de ontwikkeling van alle andere producten in de pijplijn (urinetest voor prostaatkanker, baarmoederhalskankertest, longkankertest en borstkankertest) en ook met de verschillende lopende partnerships op het vlak van tests voor gepersonaliseerde behandelingen (zoals met GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott en Schering-Plough) om methylatiebiomerkers te identificeren die de respons van een patiënt op therapie kunnen voorspellen.
* Nieuwe commerciële overeenkomsten werden gesloten met Qiagen NV en Laboratory Corporation of America (LabCorp) voor verschillende technologieën en producten.
* Nieuwe samenwerkingsovereenkomsten werden gesloten met verscheidene farmaceutische bedrijven, zoals met Merck KGaA, om de MGMT Methylatietest van OncoMethylome te ontwikkelen als 'companion diagnostic' voor hun nieuwe oncologische geneesmiddelen.
* Meer dan EUR 8 miljoen in eigen vermogen werd opgehaald met nieuwe internationale institutionele investeerders.

Financiële kerncijfers voor 2008

Kerncijfers (in duizenden euro's, behalve aandelen en gegevens per aandeel):

Per of voor het boekjaar dat werd afgesloten op 31 december 2008
2007
Bedrijfsopbrengsten
3.024
2.641
Bedrijfsresultaat (EBIT)
-11.326
-10.971
Netto verlies
-10.192
-9.975
Resultaat per aandeel (¤)
-0,77
-0,85
Aantal uitstaande aandelen
13.161.074
11.747.702
Geldmiddelen en kasequivalenten
30.601
33.103

Opbrengsten
De totale bedrijfsopbrengsten stegen in 2008 met 15% tot 3,0 miljoen EUR, dankzij de nieuwe producten en de toegenomen samenwerking met farmaceutische bedrijven. De opbrengsten uit subsidies daalden lichtjes in 2008 door het geplande einde van sommige projecten in 2008.

Kosten en rentabiliteit
Ondanks een toename in klinische studies en andere O&O activiteiten, stegen de O&O-kosten slechts met 3% in 2008, dankzij de maatregelen voor kostcontrole die het bedrijf heeft genomen. De algemene kosten en de kosten voor verkoop en administratie, stegen meer in 2008 door de aanhoudende toename van commerciële overeenkomsten en inspanningen.

Liquiditeitspositie
De geldmiddelen en kasequivalenten van Oncomethylome bedroegen 30,6 miljoen EUR op 31 december 2008. De operationele cash burn is met 18% afgenomen in 2008. Het kassaldo eind 2008 vertegenwoordigt meer dan 3 keer de geldmiddelen die gebruikt werden door de bedrijfsactiviteiten van het bedrijf in 2008. OncoMethylome haalde netto 8,2 miljoen EUR op in 2008 via de uitgifte van nieuwe aandelen in december 2008.

Vooruitzichten voor 2009


* Verwacht wordt dat de opbrengsten zullen toenemen door (i) 3 tests die reeds worden verkocht in Noord-Amerika, (ii) nieuwe commerciële overeenkomsten en (iii) een toename van de partnerships op het vlak van gepersonaliseerde behandeling. Het bedrijf verwacht commerciële overeenkomsten te kunnen sluiten met internationale partners voor ten minste 2 producten in 2009, waaronder in het bijzonder de bloedtest voor screening op colorectale kanker.
* R&D uitgaven zullen stijgen door de toename van klinische studies, voornamelijk voor de screeningtests op colorectale kanker.
* SG&A uitgaven zullen stijgen vooral door de extra business development activiteiten en ondersteunende diensten voor de toegenomen activiteiten.
* Over het algemeen verwacht het bedrijf geen beduidende verandering in zijn gebruik van geldmiddelen in 2009 vergeleken met 2008.
* Het algemene economische klimaat van 2008 heeft geen impact gehad op de activiteiten, resultaten en markten van het bedrijf in 2008. OncoMethylome zal de evolutie op de markten nauwgezet blijven volgen maar verwacht geen veranderingen in 2009 als gevolg van de algemene economische terugval.

"De commerciële lancering op de Amerikaanse markt van 3 producten om kanker op te sporen op basis van methylatie, was een belangrijk gebeuren in de ontwikkeling van ons bedrijf. Minder opgemerkt en even belangrijk is echter het feit dat we in 2008 de ontwikkeling van talrijke andere producten ter bestrijding van kanker, voor de komende jaren hebben voortgezet. Daarom beschikken we nu over 2 bijkomende producten waarvoor we een partnership kunnen aangaan met internationale distributeurs in 2009. De kankerdiagnostica van ons bedrijf blijven een fundamentele peiler van ons bedrijf maar meer en meer worden onze activiteiten op het vlak van farmacogenomics/companion diagnostics de tweede peiler van ons bedrijf. We verwachten dat ook 2009 een sterk jaar wordt", aldus Herman Spolders, CEO van OncoMethylome Sciences.

Toelichtingen van de commissaris-revisor
De financiële informatie in dit persbericht is gebaseerd op de geauditeerde geconsolideerde financiële staten die werden opgesteld in overeenstemming met IFRS. BDO Atria Bedrijfsrevisoren, de externe accountant van OncoMethylome, voorziet een verklaring zonder voorbehoud af te geven.

Financiële staten
De geconsolideerde geauditeerde financiële staten van 2008 kunnen hier worden gedownload : ONCO 2008 Financiële Staten.

Informatie voor aandeelhouders
Het jaarverslag van 2008 kan vanaf eind april 2009 worden gedownload in het beleggersluik van www.oncomethylome.com.

Vragen van investeerders
De meest recente bedrijfspresentatie van OncoMethylome Sciences is beschikbaar op de website www.oncomethylome.com. Vragen kunnen gericht worden aan ir@oncomethylome.com of telefonisch aan Dhr. Philip Devine, CFO op +32 4 364 20 70.

Financiële kalender van OncoMethylome
7 mei, 2009 - Eerste Update van de bedrijfsresultaten 29 mei, 2009 - Jaarlijkse Algemene aandeelhoudersvergadering 27 augustus, 2009 - Halfjaarresultaten voor 2009
5 november, 2009 - Tweede Update van de bedrijfsresultaten 11 maart, 2010 - Jaarresultaten voor 2009

Om dit persbericht te downloaden als PDF, klik hier: Persbericht.

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome bezit een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit meer dan tien producten en een stevig palmares op het vlak van partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, Merck KgaA, de afdeling BioScience van Millipore Corporation EXACT Sciences Corp and Qiagen. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie, een uitvinding van Johns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Philip Devine
Tel. +32 4 364 20 70
ir@oncomethylome.com
www.oncomethylome.com

Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen en inschattingen met betrekking tot de verwachte toekomstige prestaties van OncoMthylome en de markt waarin het bedrijf actief is. Dergelijke verklaringen en inschattingen zijn gebaseerd op verscheidene veronderstellingen en beoordelingen van gekende niet niet-gekende risico's, onzekerheden en andere factoren, die redelijk geacht warden toen ze gemaakt warden, maar achteraf ook onjuist kunnen blijken te zijn. Werkelijke gebeurtenissen zijn moeilijk te voorspellen en kunnen afhankelijk zijn van factoren die de vennootschap niet onder controle heeft en die achteraf aanzienlijk kunnen verschillen.

ONCO 2008 Financiële Staten

Persbericht