Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 12-03-2009

Leidraad salaris schoolbestuurders illegaal

De Algemene Onderwijsbond (AOb) eist in een brief aan de VO-raad matiging van de bestuurderssalarissen in het voortgezet onderwijs (vo). In de vorig voorjaar opgestelde Beloningsleidraad eigenden bestuurders zich een gemiddelde salarisverhoging van 37% toe. Per 1 januari hebben zij de normbedragen verder verhoogd. Hierdoor voldoen de salarissen zelfs niet meer aan de Dijkstalnorm. In de maatschappij, onder het personeel, in de Tweede Kamer en het kabinet is grote verontwaardiging over de salarissen die de schoolbestuurders zich toegeëigend hebben. "De Beloningsleidraad moet van tafel. Alle salarissen horen in de cao. Als het hele land zijn looneisen moet matigen, kunnen bestuurders niet tientallen procenten extra gaan verdienen," aldus Ton Rolvink, vice-voorzitter van de AOb.

Fikse stijging is niet rechtsgeldig
De beloningsleidraad van de VO-raad leidt tot een fikse stijging van het salaris van bestuurders in het vo. De salarisnormen overstijgen het maximumsalaris van de cao vo flink. Staatssecretaris Van Bijsterveldt noemt de salarisstijging 'fors' en komt tot de conclusie dat ook bestuurders in een College van Bestuur onder de cao vo vallen en dus niet hoger beloond mogen worden. De AOb deelt die mening. De cao vo biedt volgens de AOb voldoende mogelijkheid voor een passend inkomen voor de bestuurders van middelbare scholen. Het huidige maximum in de cao is bijna 104.000 euro. De sprong naar een maximum van 178.400 euro is niet te verantwoorden.

Salarissen matigen
De beloningsleidraad heeft zonder formeel cao-overleg en instemming van de bonden geen rechtsgeldigheid. De AOb verzoekt de VO-raad met klem de leden te wijzen op de plicht van naleving van de cao vo. De AOb verzoekt de VO-raad de beloningsleidraad terug te trekken en scholen op te roepen met de beloning binnen de cao te blijven. Mochten scholen toch bestuurders boven het maximum van de cao blijven betalen, overweegt de AOb juridische stappen en zal de bond zonodig medezeggenschapsraden ondersteunen bij bezwaarprocedures.

In de bijlage ontvangt u de brief van de AOb. Deze staat ook op www.aob.nl.

Eerder deed de AOb onderzoek naar de salarisstijgingen in het vo. Dat onderzoek staat op http://www.aob.nl/i.aspx?a=7021.

De antwoorden van de staatssecretaris op Kamervragen vindt u op http://www.minocw.nl/documenten/105344a.pdf.

Meer informatie :
Jurjen van den Bergh, persvoorlichter AOb
06 229 915 79 / 030 29 89 210


---- --
w
w 1 w
W W

W1xw

Datum 11-03-2009 Betreft ww
Briefnr. w/w Onderwerp w
Reg. nr. w Inlichtingen w

Geachte heer Slagter,

Afgelopen dinsdag heeft de staatssecretaris Van Bijsterveldt-Vliegenthart in antwoord op Kamervragen duidelijk gemaakt dat de beloningsleidraad, zoals die door de VO-raad is opgesteld, niet voldoet aan de normen van de CAO VO. Dit heeft de Algemene Onderwijsbond (AOb) als onderdeel van de centrale ACOP ook in het cao overleg voor de zomer van 2008 naar voren gebracht.

De VO-raad heeft de beloningsleidraad zonder formeel overleg met de vakbonden in het voorjaar van 2008 gepresenteerd. Vervolgens heeft de VO-raad in het cao overleg, dat uiteindelijk heeft geleid tot de CAO VO 2008 - 2010, de beloningsleidraad, als onderdeel van de cao inzet, van tafel gehaald. Dit betekent dat medewerkers, dus ook de bestuurders van scholen, onder de CAO VO en bijbehorende salariëring vallen. De werkingssfeer van de CAO VO 2008 - 2010 geeft dat duidelijk aan. Ook leden van colleges van bestuur in dienst van een stichting vallen onder de werkingssfeer van de CAO VO zoals de bezwarencommissie CAO-VO oordeelde op 9 februari 2007. Dit oordeel is door de betreffende werkgever niet verder juridisch aangevochten. De staatssecretaris ondersteunt het oordeel van de bezwarencommissie in haar antwoorden aan de Tweede Kamer.

De AOb is van mening dat alle medewerkers, dus ook de bestuurders, onder de CAO VO moeten vallen. De CAO VO biedt volgens de AOb voldoende mogelijkheid voor een passend inkomen, ook voor de bestuurders van middelbare scholen. De beloningsleidraad leidt hierdoor tot illegale afspraken. De AOb verzoekt u daarom met klem uw leden te wijzen op de plicht van naleving van de CAO VO, ook op het gebied van de salariëring, en de AOb verzoekt de VO-raad de beloningsleidraad terug te trekken.

Indien een van uw leden zich niet houdt aan de salaristabellen in de CAO VO zijn wij genoodzaakt in voorkomende gevallen de medezeggenschapsraad te ondersteunen in een juridische procedure. Tevens overweegt de AOb juridische stappen. Voordat wij daartoe overgaan zijn wij bereid tot overleg. Gezien het maatschappelijke belang en de onrust van medewerkers in de sector dient dit overleg wel op korte termijn plaats te vinden.

Deze brief gaat in afschrift naar de andere cao partijen, de Tweede Kamer en de Staatssecretaris van onderwijs.

Met hoogachtende groet,

Namens de AOb,
Ton Rolvink


---- --