Ingezonden persbericht


Simavi op de bres voor moeders in ontwikkelingslanden

Rol van moeders in werk ontwikkelingsorganisaties blijft onderbelicht

Het verbeteren van de gezondheid van mensen in ontwikkelingslanden begint bij gezonde en zelfbewuste moeders. Dat is de boodschap van de nieuwe campagne die Simavi de komende weken voert. De campagne markeert ook de start van een hernieuwde aanpak van de gezondheidsorganisatie. Simavi is sinds 1925 actief en kiest ervoor de rol van moeders nog centraler te zetten in haar werk.

Moeders spelen cruciale rol in gezondheid van hele familie "Een moeder in India lijkt in veel opzichten op een moeder in Nederland. Als het om de gezondheid van haar gezin gaat speelt ze een cruciale rol", aldus Rolien Sasse, directeur van Simavi. "Als kinderen ziek worden is het vaak de moeder die ze verzorgt. En het is ook de moeder die kinderen leert om ziektes te voorkomen, bijvoorbeeld door uit te leggen dat je je handen moet wassen nadat je naar de wc bent gegaan. Een belangrijk verschil met Nederland is dat moeders in ontwikkelingslanden onze steun nodig hebben om die rol te kunnen vervullen. Simavi is die steun". Sasse: "Samen met lokale organisaties helpen we de moeders heel praktisch aan bijvoorbeeld veilig drinkwater, wc's en voorlichting over hygiëne. Maar we zorgen ook voor haar door bijvoorbeeld open te praten over voorbehoedsmiddelen, of door haar gezondheid in de gaten te houden tijdens de zwangerschap. Wij weten uit ervaring dat die aanpak heel goed werkt. Daarom kiezen we er nu heel duidelijk voor om samen met moeders te werken aan gezondheid. De kracht van moeders is tot nu toe onderbelicht gebleven".

Duizenden mensen actief tijdens landelijke campagne De landelijke campagne bestaat naast een abri campagne en online banners vooral uit duizenden vrijwilligers die de komende weken de straat op gaan om het werk van Simavi actief te ondersteunen. Zo collecteren van 15 tot en met 21 maart zo'n twaalfduizend vrijwilligers deur aan deur in honderden gemeenten. Op 25 maart doen ongeveer vierduizend leerlingen van tachtig basisscholen voor Simavi mee aan het evenement Wandelen voor Water. "Zonder de steun van al deze vrijwilligers kan Simavi haar werk niet doen. Het is hartverwarmend om al dit enthousiasme te zien", aldus Rolien Sasse.

Noot voor de redactie,