Gemeente Tilburg

Nummer
2009095BW
Datum
12 maart 2009

Tilburg scoort bovengemiddeld in landelijk
onderzoek naar Wmo

Loket Z en maatschappelijke opvang heel goed beoordeeld

Tilburg scoort bovengemiddeld als het om de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van het SGBO, waaraan 172 gemeenten hebben deelgenomen. Vooral Loket Z krijgt hoge cijfers voor de goede informatie op het vlak van wonen, zorg, welzijn en inkomensondersteuning. Ook het aanbod aan maatschappelijke opvang scoort goed. Verbeterpunten liggen in de participatie, en in de aanvraagprocedure voor individuele voorzieningen.
Adviesraad
Dat participatie iets minder scoort, is geen verrassing. SGBO heeft haar oordeel op dit punt namelijk gebaseerd op een tevredenheidonderzoek van begin 2008. Daaruit kwam naar voren dat de Wmo Adviesraad nog niet erg breed bekend was. Eind 2008 is deze adviesraad officieel benoemd, waarbij ook een folder en een website zijn gepresenteerd. Wethouder Wmo Gon Mevis verwacht dat dit punt in het SGBO-onderzoek van 2009 beter zal scoren. Klanten die een rolstoel aanvragen, of hulp bij het huishouden, zijn vaak erg tevreden over de dienstverlening. Wel vinden klanten het jammer dat ze soms meerdere gesprekken moeten voeren als ze meerdere voorzieningen nodig hebben. Mevis: "We willen Loket Z verder gaan uitbouwen. Daarvoor hebben we de partners in de stad nodig. Alleen samen kunnen we zorgen voor snelle hulp aan klanten, zorgvuldige doorgeleiding en efficiënte procedures." Ook onderzoekt de gemeente momenteel of de indicatie door de gemeente zelf (deels) kan plaatsvinden, dat scheelt doorverwijzingen en bureaucratie. Sociale samenhang
Op het thema leefbaarheid en sociale samenhang is de score van Tilburg bovengemiddeld. Dat komt doordat Tilburg allerlei activiteiten in de wijken stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan Verrijk je wijk, waarbij de gemeente meebetaalt aan buurtfeesten, speeltoestellen, bènskes. Ook in de ondersteuning aan mantelzorgers zit Tilburg boven het gemiddelde van de 172 gemeenten. Voor vrijwilligersondersteuning is de score iets lager, maar op dat vlak is in 2008 en begin 2009 veel gebeurd. Inmiddels is een collectieve verzekering afgesloten voor vrijwilligers die in Tilburg wonen en/of actief zijn. Ook is meer geld uitgetrokken voor deskundigheidsbevordering en is er meer aandacht voor promotie van vrijwilligerswerk.
Dit onderwerp is ter kennis gebracht aan het college. Hierover hoeft geen besluit genomen te worden in college en raad.