Nieuw-Vlaamse Alliantie


De Post mag geen cash-koe worden (12/03/09)

N-VA-Kamerlid Patrick De Groote is bezorgd over de vraag van CVC Capital Partners om een grote hoeveelheid cash uit De Post te halen. Onlangs kocht Capital Partners het aandeel van de Deense Post in de Belgische Post over. Daardoor verloor De Post haar economische partner en moest ze verder met een financiële partner, met een financiële logica. Het lijkt er op dat Capital Partners nu meteen haar investering door De Post wil laten terugbetalen. De Post dreigt daardoor een cash-koe te worden.

De Groote vreest dat dit manoeuvre De Post fataal kan worden. Dit voormalig overheidsbedrijf moet immers overleven in een moeilijke markt, waar door de opkomst van e-mail en elektronische documentverwerking de omzet jaarlijks met 3% daalt. Daarenboven zit De Post volop in een hervormingsproces dat haar een kans moet geven te overleven op de geliberaliseerde brievenmarkt die vanaf 2011 een feit is. Maar herstructureren kost geld en net dit geld wil men nu uit De Post halen.

De hele situatie doet Patrick De Groote, die ook al in een vorige legislatuur parlementslid voor de N-VA was, sterk denken aan een scenario zoals bij Electrabel in 2005. Electrabel bereidde zich jarenlang voor op de liberalisering door als monopolist veel te hoge elektriciteitsfacturen te vragen van haar klanten met het oog op het aanleggen van een oorlogskas, verduidelijkt De Groote. Wanneer het moment van de liberalisering in 2005 uiteindelijk was aangebroken, werd Electrabel in een mum van tijd door haar minderheidsaandeelhouder Suez overgenomen. Suez betaalde de overname met de middelen die in Electrabel aanwezig waren. Ook toen waren de Belgische consument en belastingbetaler de grote verliezers.

Het merkwaardige in dit verhaal is dat minister Vanackere in de redenering van Capital Partners lijkt mee te gaan. Deze middelen werden sinds 2006 door de aandeelhouders in De Post gebracht om de herstructurering te financieren, maar blijken nu niet nodig te zijn, zegt Vanackere. Het is normaal dat beide aandeelhouders, Capital Partners en de Belgische staat, dit geld nu ook terugkrijgen.

Patrick De Groote vermoedde reeds dat de geldhonger van de Belgische staat niet vreemd was aan dit verhaal en wees de minister in zijn repliek in de Kamer erop dat De Post nog maar halfweg op haar herstructureringspad is. De Post heeft behoefte aan een strategische partner, geen financiële partner die enkel oog heeft voor het rendement op korte termijn waarschuwt De Groote. De Post mag geen cash-koe worden.

Auteur:
Patrick De Groote
Kamerlid N-VA