Ministerie van Financiën

Gezamenlijke controle coffeeshops in de gemeente Tilburg

Nieuwsbericht | 12-03-2009 | Uitvoering

Woensdag 11 maart zijn bij een integrale handhavingsactie vier coffeeshops in de gemeente Tilburg gecontroleerd. De Belastingdienst werkte tijdens de actie samen met handhaving van de gemeente Tilburg en politieteam Tilburg Binnenstad van de politie Midden- en West-Brabant. Tijdens de handhavingsactie werd gecontroleerd op het naleven van administratieve en fiscale verplichtingen, de gemeentelijke regels en voorschriften, de AHJOG criteria en op de overtreding van de Opiumwet. De Belastingdienst constateerde dat er bij drie ondernemers niet werd voldaan aan de administratieve en fiscale verplichtingen. Op deze adressen deelde de Belastingdienst waarschuwingen uit. Om de juistheid van de aangiften te controleren zal de Belastingdienst mogelijk een nader onderzoek instellen.
De politie trof bij één van de coffeeshops ongeveer 9,2 kilo hennep en hash aan. Daarnaast werden er 5231 joints en werd een geldbedrag van ongeveer 17.500 Euro aangetroffen. De aangetroffen hennep, hash, joints en het geldbedrag zijn door de politie in beslag genomen. Drie personen zullen worden gehoord inzake de Opiumwet en tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. Tevens trof de politie in de betreffende coffeeshop een minderjarige aan.
Door de gemeente werd op twee adressen overlast geconstateerd. Het gaat hierbij om overlast van jongeren die zich langdurig in de nabije omgeving van de coffeeshop blijven ophouden en er was sprake van parkeeroverlast. De gemeente zal hiervoor met de betreffende ondernemers in gesprek gaan. Met betrekking tot de coffeeshop waar overschrijding van de handelsvoorraad is geconstateerd en de minderjarige is aangetroffen, gaat de gemeente zich beraden over mogelijke vervolgstappen.
AHJOG- criteria zijn opgesteld voor eigenaren van coffeeshops waarbij afspraken zijn gemaakt met de overheid inzake:
A = Affichering; er mag geen reclame worden gemaakt; H = Harddrugs; er mogen geen harddrugs verkocht worden; O = Overlast; er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt; J = Jongeren; er mag niet aan minderjarigen (onder de 18 jaar) verkocht worden;
G = Gram; er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per persoon verkocht worden.
De maximale handelsvoorraad in een coffeeshop mag niet meer dan 500 gram zijn.

Verwante dossiers


* Uitvoering