Herdenkingsconcert Yehudi Menuhin door zoon Jeremy


Herdenking legendarische violist niet in Duitsland, Engeland of de USA maar in Nederland

BEESD EN GRONINGEN, 20081117 -- In maart 2009 vinden twee herdenkingsconcerten plaats in ons land ter nagedachtenis aan de legendarische violist Yehudi Menuhin die op 12 maart 1999 in Berlijn overleed. Precies op de tiende sterfdag van zijn vader zal de wereldberoemde pianist Jeremy Menuhin een recital geven in de schitterende concertzaal van Heerlijkheid Marienwaerdt in Beesd (Utrecht) het tweede herdenkingsconcert zal zijn op 14 maart in de Mediacentrale in Groningen. Deze exclusieve recitals worden gegeven op uitnodiging van de in Groningen gevestigde Organisatie Muziekklassiek.

Yehudi Menuhin stond zelf al op zevenjarige leeftijd op het podium met het San Francisco Symphony orkest in de Verenigde Staten, waar hij werd geboren uit joods-Russische ouders. Een opzienbarend detail uit zijn carrière was dat Menuhin als eerste joodse musicus in 1947 in Duitsland een 'verzoeningsconcert' gaf met dirigent Wilhelm Furtwängler, die voor het nazi-regime had gewerkt. Andere mijlpalen waren de oprichting van een muziekschool voor kinderen - de Yehudi Menuhin School - in Engeland, en een conservatorium in Zwitserland. In beide landen verkreeg hij het staatsburgerschap. Menuhin overleed op 12 maart 1999 in Berlijn.

1984 maakte Jeremy Menuhin zijn debuut in New York als winnaar van de Young Concert Artists' Piano Competition. Niet lang daarna gaf hij de eerste van een reeks concerten met het Berlijns Filharmonisch Orkest. Hij gaf regelmatig recitals in het Kennedy Center in Washington, de Philharmonie in Berlijn, het Amsterdamse Concertgebouw en de Salle Pleyel in Parijs.
Zijn opname van Bartok's Sonatas voor viool en piano met zijn vader, Yehudi Menuhin, is beloond met de prestigieuze Grand Prix du Disque. Zijn opnamen van Schubert voor Dinemec Classics (tot op heden vier CD's) zijn alom geprezen, omdat 'iedere harmonische zijstap, iedere kortstondige snelheidswisseling ten volle wordt geproefd', aldus The Times. In 2005 zijn opnamen van de Piano Concertos van Beethoven (opgenomen met het Sinfornia Varsovia) en de Piano Sonatas van Beethoven verschenen op het Nederlandse label Cobra.


Naast 2 Beethoven sonates zal Jeremy Menuhin het Trio Elegiac van Rachmaninoff spelen met twee Nederlandse musici:het jonge talent Danielle Buizer ( cello) en Pierre Lafay ( klarinet). Het piano trio is door de klarinettist bewerkt voor deze bezetting.