WK Icecarven in Alaska unieke ervaring voor Sander Boom


SON, 20090312 -- Carver Sander Boom heeft Nederland vertegenwoordigd tijdens de World Ice Art Championships van 24 t/m 26 februari jl. in Fairbanks, Alaska. De jury heeft de twee gespiegelde pauwen van Sander en teamgenoot Peter van der Meijs beoordeeld met een zeven. Met deze score haalden de Nederlandse icecarvers niet het podium, maar hebben zij wel een bijzondere prestatie neergezet. Boom wordt gesponsord door Dolmar.

Sander Boom en Peter van der Meijs hebben meegedaan aan de `Single Block Classic', categorie realistisch. Deze categorie bestond uit circa 50 teams. Omdat de jury alleen de top drie bekend heeft gemaakt, is niet duidelijk op welke plaats Boom en Van der Meijs exact geëindigd zijn. De deelnemers hebben een persoonlijk juryrapport ontvangen, waarbij de pauwen goed hebben gescoord op de onderdelen originaliteit, uitstraling, gebruik van het ijs en afwerking. De deelnemers hebben 60 uur (3 dagen en nachten) de tijd om het kunstwerk op te leveren. In totaal zijn Boom en Van der Meijs ruim 42 uur in touw geweest om het ijsblok van 2,44 m hoog x 1,50 m breed x 70 cm dik te transformeren tot het uiteindelijke resultaat.

Extreme temperatuur
Boom heeft tijdens het WK gewerkt met Dolmar kettingzagen met speciale carvingbladen. De extreme temperaturen, die varieerden van 35 graden onder nul tot rond het vriespunt, vergden veel improvisatietalent van de deelnemers. "Wij hebben een tentje gebouwd om de zagen tussentijds even in weg te kunnen leggen", vertelt Boom. "Anders vriezen de kettingen direct vast. Wij hebben wel gezien dat Dolmar en Makita grote merken zijn in het internationale deelnemersveld. De plaatselijke dealer bij het Icepark verhuurde Dolmar motorzagen en veel Japanners werkten met de beitels en speciale gereedschappen van Makita".

Onvergetelijk
Ondanks dat de griep bij Van der Meijs en het verlijmen van extra blokken tot tijdnood hebben geleid, kijkt Boom terug op onvergetelijke ervaring. "Als hobbyist en amateur doe je mee in een deelnemersveld dat veelal bestaat uit professionals die al jaren als icecarver actief zijn. De Japanse winnaar Nakamura verblijft de hele winter in Alaska en is al 28 jaar met icecarven bezig. Zomers wisselen deze professionals het ijs in voor hout. Het WK is voor mij een hele leerzame ervaring geweest. Dat ook de jury onder de indruk is van onze prestatie, blijkt wel uit het feit dat we de uitnodiging voor deelname aan het WK in 2010 al binnen hebben."

Sander Boom
Sander Boom (30) uit Vaassen is sinds 2007 actief in het carven van zowel ijs als hout. In 2008 werd hij derde bij de Nederlandse kampioenschappen woodcarven. Vanaf dat moment wordt Boom al gesponsord door Dolmar. Boom heeft in Wenum Wiesel een eigen bouwbedrijf, Boom Timmerwerken. Meer informatie over Sander Boom staat op www.boomwoodcarving.nl.

Over Makita en Dolmar
Een aantal jaren geleden nam Makita Corporation uit Japan, wereldleider in professioneel handgereedschap, de Duitse fabriek Dolmar over. Begin 2007 heeft Makita Corporation ook de tuindivisie van Fuji Robin overgenomen. Hiermee biedt Makita een compleet assortiment professionele tuinmachines voor diverse toepassingen en versterkt zij haar positie in de markt van benzine- en elektrische tuinmachines.

Fotobijschrift:
Foto 1: Het kunstwerk met de twee gespiegelde pauwen.
Foto 2: Sander is met z'n Dolmar uitrusting klaar voor de strijd.
Foto 3: Het uitmeten van het kunstwerk.





Ingezonden persbericht