Ingezonden persbericht


IVN-afdelingen Zuid-Limburg
CNME Maastricht

Actief in de natuur? Wordt natuurgids!

Elk weekeinde trekken duizenden mensen er in ons land op uit in de natuur. Velen van hen nemen deel aan een excursie van een lokale IVN-afdeling. Deze excursies staan meestal onder leiding van een gediplomeerd natuurgids. Maar natuurgidsen doen meer : ze organiseren publieksactiviteitenvoor speciale doelgroepen (bijvoorbeeld jongeren), ze geven voorlichting, zetten cursussen op, het zijn ware duizendpoten. Het actief zijn in de natuur, het leren herkennen van planten en dieren, het onderkennen van milieuproblemen : ze komen allemaal aan bod tijdens de cursus die natuurgidsen in spé gaat opleiden. Zo'n cursus start binnenkort in Maastricht.

IVN : een stukje historie
IVN ontstond op 21 mei 1960 als Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (Vereniging van Natuurwachten en Natuurgidsen). Dit instituut kwam tot stand als opvolger van de Bond tegen Verontreiniging van Stad en Land (opgericht 25 maart 1939). In die bond ontstonden de eerste natuurwachten: leden en vrijwilligers die in het veld waakten tegen natuurvernieling. Na de tweede wereldoorlog, in 1948, vernieuwde de bond zich. Nu onder de naam Bond voor Natuurbeschermingswachten, de directe voorloper van het IVN. Met de totstandkoming van het I.V.N. (toen nog met puntjes) werd bewust gekozen voor een andere lijn: meer aandacht voor 'wat wel mag' dan voor het 'verbod'. In het I.V.N. werkte vanaf dat moment de grote groep gemotiveerde vrijwilligers vooral preventief. Geen correctie meer, maar educatie. In de tweede helft van de jaren zestig kwamen de eerste beroepskrachten bij het IVN in dienst. Later gevolgd door consulenten voor het jeugd- en jongerenwerk en voor de jongerenkampen. De IVN-historie: een ontwikkeling van natuurbescherming naar natuur- en milieueducatie.

IVN nu
De vrijwilligersorganisatie bestaat uit 174 lokale IVN-afdelingen met zo'n 18.000 leden, die veelal actief zijn voor hun afdeling en een kaderscholing hebben gehad. De afdelingen werken per provincie samen in een district en organiseren leuke en leerzame activiteiten, voor jong en oud. Denk aan wandel- en fietsexcursies, cursussen en kinderactiviteiten. In hun eigen omgeving zijn IVN-vrijwilligers regelmatig betrokken bij gemeentelijk overleg over natuuronderwerpen en verzorgen ze natuurlessen in het basisonderwijs.

Natuurgidsen
Je wandelt rond langs mooie plaatsen in je omgeving en vertelt andere mensen iets over de alpenwatersalamander, terwijl je geniet van een bewegende rietpluim in de ondergaande zon. Een vuurgoudhaantje zingt in een boom; schoolkinderen ruiken aan water: je maakt wat mee als IVN Natuurgids. En je publiek gaat een ervaring rijker naar huis! De IVN Natuurgidsencursus is bedoeld voor mensen die zich actief in willen zetten binnen het IVN. Als IVN Natuurgids, maar bijvoorbeeld ook bij de ontwikkeling van fietsroutes of de uitvoering van vrijwillig landschapsbeheer. Na het afronden van de cursus heb je een brede kennis van de natuur in eigen omgeving. Ook leer je hoe je zelf natuur- en milieueducatieve activiteiten begeleidt en organiseert. De IVN Natuurgidsencursus wordt afgesloten met een examen en erkend diploma.

Meer weten?

Op 12 maart 2009 zal er voor geïnteresseerden in Maastricht en de regio-gemeenten een Natuurgidsencursus van start gaan. De cursus leidt mensen op die aan de slag willen met publiekgerichte activiteiten bij een natuur- en milieuorganisatie. Deze cursus loopt door tot oktober 2010. Voor meer informatie kunt u kijken op de site van het CNME, www.cnme.nl. Hier is een uitgebreid informatieboekje te vinden. U kunt ook - liefst voor 5 maart - bellen met John Steijns van het CNME, tel. 043-3501742 of contact opnemen met een IVN-afdeling in Zuid-Limburg. Kijk op www.ivn.nl voor een afdeling bij u in de buurt.