European Union



Brussel, 12 maart 2009

Telecommunicatie: Commissie bekrachtigt nieuwe Deense voorschriften die wholesaletoegang tot breedband via de kabel moeten openstellen

De Europese Commissie heeft in een vandaag bekendgemaakte brief haar goedkeuring gehecht aan het voorstel van NITA, de Deense regelgevende instantie voor telecommunicatie, om de grootste kabelexploitant in Denemarken ertoe te verplichten de wholesaletoegang tot zijn kabelbreedbandnetwerk open te stellen voor concurrenten. De Commissie erkent dat Denemarken zich in een unieke situatie bevindt omdat TDC, de gevestigde Deense telecommunicatie-exploitant, niet alleen het telecommunicatienetwerk maar ook grote delen van het kabelnetwerk in handen heeft. Door de verplichtingen die nu al voor het telecommunicatienetwerk gelden uit te breiden tot het TDC-kabelnetwerk, zouden andere exploitanten op de breedbandmarkt doelmatig kunnen blijven concurreren met TDC doordat zij dan toegang zouden krijgen tot wholesale-producten met hoge bandbreedte, ook als dergelijke producten niet beschikbaar zijn via het telecommunicatienetwerk.

"Ik ben het volledig eens met de Deense regelgevende instantie voor telecommunicatie dat door het ontbreken van kabelregelgeving in Denemarken andere exploitanten gehinderd kunnen worden om hun klanten internetdiensten hoge capaciteit aan te bieden", aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor telecommunicatie. "In het Europa van vandaag is er steeds meer vraag naar supersnelle breedbandtoegangsdiensten en wij kunnen niet het risico lopen dat andere exploitanten van dit belangrijke marktsegment worden uitgesloten. Dat is de reden waarom de Commissie haar goedkeuring hecht aan het voorstel van NITA om de regelgeving inzake wholesalebreedbandtoegang in Denemarken uit te breiden tot het kabelnetwerk."

EU-commissaris voor concurrentie, Neelie Kroes, verklaarde: "Regelgevende maatregelen moeten doelmatig zijn. Ik ga er dan ook van uit dat NITA ervoor zal zorgen dat de nieuwe regelgeving voor toegang tot het kabelnetwerk andere netwerkexploitanten en internetaanbieders in staat zal stellen echt te concurreren op de zeer dynamische retailbreedbandmarkt door supersnelle internetdiensten aan te bieden zodat de consument een betere dienstverlening en een grotere keuze wordt geboden."

In Europa zorgen nationale regelgevende instanties ervoor dat gevestigde exploitanten wholesaletoegang verschaffen tot hun breedbandinternetnetwerken om de concurrentie bij het verlenen van toegangsdiensten tot breedbandinternet te bevorderen. De regelgeving is over het algemeen beperkt tot hun telecommunicatienetwerken (de zogenaamde xDSL (Digital Subscriber Line)-netwerken). In Denemarken is het grootste kabeltelevisienetwerk echter ook in handen van de gevestigde telecommunicatie-exploitant, TDC. In juli 2008 had TDC 58% van de markt voor breedbanddiensten voor eindgebruikers in handen.

Andere exploitanten die gebruik maken van het (koper)draadnetwerk van TDC vertegenwoordigden tezamen minder dan 20% van de markt, terwijl het marktaandeel van ondernemingen die gebruik maken van andere infrastructuur iets minder bedroeg dan 20%.

In een groot deel van Denemarken zijn de twee infrastructuren die toegangsdiensten tot het breedbandinternet kunnen aanbieden, en die anders met elkaar zouden concurreren om consumenten aan te trekken, in handen van TDC. Als gevolg van deze specifieke nationale omstandigheden, en omdat kabelregelgeving ontbreekt, zou de verleiding voor TDC groot zijn om de bestaande regelgeving op het gebied van wholesaletoegang tot breedband - die momenteel beperkt is tot breedband via vaste telefoonnetwerken (DSL) - te omzeilen. Het voorstel van NITA om TDC te verplichten andere exploitanten toegang te verschaffen tot zijn kabelnetwerk om diensten te verlenen, zou andere exploitanten in staat moeten stellen de concurrentie aan te gaan met TDC, hetgeen uiteindelijk alle consumenten ten goede komt.

Zonder te willen ingaan op de vraag of kabel al dan niet deel uitmaakt van de dezelfde wholesaletoegangsmarkt tot breedband als xDSL, erkent de Commissie dat de uitzonderlijke omstandigheden van de Deense breedbandtoegangsmarkt een adequate regelgeving vergen. Zij hechtte dan ook haar goedkeuring aan het voorstel van NITA om de regelgeving inzake toegang tot wholesalebreedband uit te breiden tot het kabelnetwerk van TDC. Daarnaast vroeg de Commissie de Deense regelgevende instantie ervoor te zorgen dat deze verplichting ook doeltreffend wordt toegepast, door na te gaan welke kosten aan een dergelijke regelgeving verbonden zijn, zodat TDC de relevante kosten kan dekken en de wholesaleprijzen voor gereguleerde kabeltoegang voor de andere exploitanten op een redelijk niveau worden vastgesteld. De Commissie vroeg NITA tevens toe te zien op de ontwikkeling van de retailconcurrentie en de invoering van ultrasnelle glasvezelnetwerken om passende oplossingen te vinden voor glasvezeltoegangsproducten, mocht TDC besluiten op glasvezel gebaseerde retailproducten op grotere schaal aan te bieden.

Achtergrond:

Op 23 december 2008 deed NITA, overeenkomstig de EU-wetgeving, de Commissie kennisgeving van zijn ontwerpbesluit inzake de markt voor wholesale-toegangsdiensten tot breedband in Denemarken.

De Deense toegangsmarkt voor breedbandinternet is uniek in de EU omdat in een groot deel van het land beide netwerken die supersnellen internetdiensten kunnen aanbieden in handen zijn één exploitant, TDC.

NITA, de Deense regelgevende instantie, was van mening dat hierdoor een situatie is ontstaan waarin TDC ertoe wordt aangezet in slechts één van deze netwerken te investeren en de regelgeving inzake wholesaletoegang tot breedband, die beperkt is tot het DSL-netwerk, te omzeilen. Andere exploitanten, die afhankelijk zijn van het DSL-netwerk van TDC, lopen het risico niet te kunnen concurreren met de producten van TDC met zeer hoge brandbreedte die via de kabel worden aangeboden. NITA kwam tevens tot de conclusie dat deze netwerken op wholesaleniveau tot dezelfde relevante markt behoren en wil dat TDC toegang verleent tot beide netwerken. Hoewel de Commissie er niet van overtuigd was dat deze twee netwerken inderdaad deel uitmaken van dezelfde relevante markt, maakte zij zich net als NITA zorgen over de concurrentiesituatie. Zij maakte derhalve geen bezwaar tegen het voorstel van NITA om de regelgeving ook uit te breiden tot het kabelnetwerk van TDC.

De brief van de Commissie aan de Deense regelgevende instantie NITA is gezonden overeenkomstig de "procedure van artikel 7", die vastgelegd is in de kaderrichtlijn van de EU-voorschriften inzake telecommunicatie (MEMO/08/620). Deze procedure biedt de nationale regelgevende instanties voor telecommunicatie voldoende ruimte om zelf te bepalen op welke manier zij willen zorgen voor doeltreffende concurrentie. Zij moeten de Commissie alleen in kennis stellen van de ontwerpenregelgeving die zij willen invoeren. Wanneer deze maatregelen betrekking hebben op marktdefinities en analyses van de vraag of exploitanten over een aanmerkelijke macht op de markt beschikken, kan de Commissie de regelgevende instantie verzoeken de maatregel in te trekken. Wanneer het om corrigerende maatregelen gaat, kan de Commissie opmerkingen maken waarmee de nationale regelgevende instantie voor telecommunicatie zoveel mogelijk rekening dient te houden; een voorstel om de Commissie meer toezicht te geven over maatregelen ligt nog ter tafel bij het Europees Parlement en de Raad (IP/07/1677). De door de Deense regelgevende instantie aangemelde maatregel heeft betrekking op de tweede ronde van de marktevaluatie van wholesale-toegangsdiensten tot breedband in Denemarken.

De brief van de Commissie zal te raadplegen zijn op:

http://circa.europa.eu/Public/irc/infso/ecctf/library?l=/commissionsde cisions/dk-2008-0862_acte/_EN_1.0_&a=d