Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht van UMC Utrecht en Sint Maartenskliniek

Woerden/Utrecht, 11 maart 2009

UMC Utrecht en Maartenskliniek Woerden werken samen aan goede reumazorg

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Maartenskliniek Woerden hebben woensdag 11 maart bekend gemaakt intensief te gaan samen werken op het gebied van reumazorg. Naast het delen van kennis en het gezamenlijk uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, profiteert de patiënt van deze bundeling van krachten. Reumapatiënten worden op de best passende locatie geholpen, daarmee neemt de kwaliteit van zorg toe.

Door de samenwerking bundelen het UMC Utrecht en de Maartenskliniek Woerden hun kennis en ervaring op reumagebied. De Maartenskliniek biedt multidisciplinaire behandelprogramma's waarbij reumapatiënten leren omgaan met hun aandoening in het dagelijkse leven. Daarbij zijn diverse gespecialiseerde behandelaars betrokken. Afhankelijk van de hulpvraag krijgt de patiënt op één dag verschillende therapieën en consulten die aaneengesloten plaatsvinden. Deze behandelingen zijn uniek in Nederland.

In het Universitair Medisch Centrum worden vooral complexere reuma-aandoeningen behandeld. Bij de behandeling van deze patiënten werken de beide organisatie nauw samen en wordt gebruik gemaakt van elkaars expertise. Bovendien houdt het UMC zich bezig met onderwijs en onderzoek.

Door samen op te trekken kunnen de organisaties innovatief onderzoek doen ter ondersteuning van het zorgproces. Zo is onlangs een promotieonderzoek naar handartrose gestart en wordt gezamenlijk onderzoek gedaan naar chronische gewrichtsreuma.

Bovendien werken in het kader van de samenwerking twee reumatologen uit Utrecht één dag in de week op de reumapolikliniek van Maartenskliniek Woerden. De Utrechtse reumatologen draaien ook buiten werktijden diensten voor Woerden. Dit komt de dienstverlening richting patiënten en hun verwijzers ten goede.

Noot voor de redactie,