Ingezonden persbericht


Aprilprogramma Filmhuis Cavia

April staat in Filmhuis Cavia in het teken van muziek. We vertonen bekende concertregistraties als Stop Making Sense (Talking Heads), maar ook minder bekende swingende films. Voor meer informatie kunt u bellen met ondergetekende, 06 236 44 663.

Met vriendelijke groet,

Mischa de Bruijn


---

Het programma:

Donderdag 2 april en vrijdag 3 april

20.30 uur:

Bewogen Koper

(Johan van der Keuken, Nederland 1993, 106 min. Nederlands gesproken)

De reis van het koper door de wereld: een reis langs koperorkesten in verschillende delen van de wereld. De film is niet alleen een reis in muziek maar ook in cultuur. Te zien is hoe de van oorsprong westerse koperinstrumenten deel zijn geworden van verschillende culturen.

Zondag 5 april

20.00 uur:

Paris Qui Dort

(René Clair/ Yannis Kyriakidis & Andy Moor, Frankrijk 1925. 40 min.)

Deze zwijgende film uit 1925 van René Clair wordt door Andy Moor (The Ex) en Yannis Kyriakidis in een bijzondere versie vertoond en live begeleid. In de film wordt een jongeman op een ochtend wakker in Parijs en ontdekt dat de hele stad blijkt te slapen. Samen met een groepje mensen die net in Parijs zijn aangekomen genieten ze van de stad in ruste, en gaan op onderzoek naar de oorzaak van deze toestand.

21.00 uur:

The Convoy Tour - 25 years of The Ex.

(The Ex en Emma Fischer, Nederland 2009, 83 min. Engels ondertiteld'

In 2004 bestond de band The Ex 25 jaar. Er werd een feest met 68 zeer verschillende muzikanten (afkomstig uit onder meer Ethiopië, Japan, Amerika, Italië en Nederland) georganiseerd in Paradiso en vervolgens gingen 35 van hen een week lang op tournee door Frankrijk. Een film een verslag van een bijzonder muzikale reis.

Donderdag 9 april

20.30 uur:

GIMME INDIE ROCK!

The Cramps - Live at Napa State Mental Hospital

(Verenigde Staten 1981, 22min)

De godfathers of psychobilly (rockabilly onder een dikke laag feedback) spelen voor een groep psychiatrische patiënten die zich volledig overgeven aan de muziek. Een eerbetoon aan Lux Interiorm, de onlangs overleden zanger van de band.

1991: The Year Punk Broke

(David Markey, Verenigde Staten 1992, 99min - geen ondertiteling)

On- en off-stage bij de Europese tour van Sonic Youth en Nirvana van 1991. Met gastoptredens va o.a. Dinosaur Jr., the Ramones en Babes in Toyland. a. Sonic Youth en Nirvana + The Cramps- Live at Napa State Mental Hospital.

Vrijdag 10 april

20.30 uur

The Convoy Tour - 25 years of The Ex

(The Ex en Emma Fischer, Nederland, 2009, 83 min. Engels ondertiteld)

In 2004 bestond de band The Ex 25 jaar. Er werd een feest met 68 zeer verschillende muzikanten (afkomstig uit onder meer Ethiopië, Japan, Amerika, Italië en Nederland) georganiseerd in Paradiso en vervolgens gingen 35 van hen een week lang op tournee door Frankrijk. Een verslag van een bijzondere muzikale reis.

Dinsdag 14 april

20.00 uur:

Power of Community, How Cuba Survived Peakoil

Samenwerking met Transitiontowns Amsterdam (www.transitiontowns.org). Met 'Peak Oil' wordt het moment bedoeld waarop de wereldwijde olieproductie haar top bereikt. De olie is dan niet op, maar vanaf dan zal het totale aanbod aan olie niet meer stijgen en elk jaar verder gaan afnemen. Olie zal steeds duurder worden en dat geldt natuurlijk ook voor allerlei van olie afhankelijke of afgeleide producten. Cuba belandde in deze situatie toen de Sovjet Unie in 1990 plotseling de olietoevoer naar Cuba halveerde. De maatschappij moest zich vervolgens redden met een beperkte hoeveelheid olie.

Donderdag 16 april en vrijdag 17 april

20.30 uur

Stop Making Sense

(Johnathan Demme, Verenigde Staten 1984, 88 min.)

"The Citizen Kane of concert movies" (The Face). Talking Heads op hun best en funkiest in deze klassieker onder de concertfilms. Geregisseerd door Jonathan 'Silence of the Lambs' Demme.

Donderdag 23 april en vrijdag 24 april

20.30 uur

Crossing The Bridge

(Fatih Akin, Duitsland/Turkije, 2005, Duits, Engels en Turks gesproken, Nederlands ondertiteld, 90 min.)

Na het immense succes van Gegen die Wand maakte regisseur Fatih Akin deze muziekdocumentaire. Crossing The Bridge is een muzikale reis door het Aziatische en Europese deel van Istanbul. We volgen de bassist van Einstürzende Neubauten, een Berlijnse undergroundband, die met zijn opnameapparatuur stopt bij alle muzikanten die hij tegenkomt. Van een Koerdische zangeres in een badhuis tot gitaarbandjes en rappers.

Filmhuis Cavia
Van Hallstraat 52-I
1051 HH Amsterdam
Telefoon 020-681 1419
Email: info@filmhuiscavia.nl
www.filmhuiscavia.nl