Deelgemeente Oud-West Amsterdam



---

Enquête koopzondagen in Oud-West

12 maart 2009

Datum 12 maart 2009
Ons kenmerk 12

De gemeentelijke Dienst voor Onderzoek en Statistiek gaat voor Oud-West een onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheid om op proef een wekelijkse koopzondag toe te staan voor de winkels op de Overtoom, de Eerste Constantijn Huygensstraat en de Stadhouderskade. Het onderzoek wordt gehouden onder alle winkeliers in de winkelstraten en onder een representatieve steekproef van Oud-West bewoners. Het onderzoek gaat deze week nog van start.

Stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij: `Met deze enquête willen we polsen hoe winkeliers en bewoners staan tegenover het idee van een wekelijkse koopzondag in een beperkt gebied. In de afweging die uiteindelijk gemaakt zal moeten worden zijn verschillende belangen in het geding. Aan de ene kant de mogelijke toename van overlast en parkeerdruk en de positie van kleine ondernemers. Aan de andere kant de keuzevrijheid van bewoners en ondernemers en een economische crisis die schreeuwt om maatregelen'.

Om een beter beeld te krijgen van de effecten van koopzondagen op onder meer verkeer en parkeren en op economisch vlak, wordt gedacht aan een proef om een wekelijkse koopzondag toe te staan in een beperkt gebied. Deze proef zal mogelijk vanaf de zomer 2009 tot maart 2010 worden gehouden op de Overtoom, de Eerste Constantijn Huygensstraat en de Stadhouderskade (Oud-West deel). Het onderzoek wordt uitgevoerd omdat het Dagelijks Bestuur wil weten hoe winkeliers en bewoners staan tegenover openstelling van de winkels op zondag en tegenover een dergelijke proef.

Aanleiding voor de mogelijke proef is de raadsvergadering van 16 december 2008 waarin het voorstel, om zondagopenstelling in het hele stadsdeel toe te staan, niet werd aangenomen. In deze vergadering werd een aantal zorgen uitgesproken over een wekelijkse koopzondag: parkeerdruk, verdwijnen van zondagsrust en omzetverlies van kleine ondernemers. In februari heeft stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij in een gesprek met wethouder Lodewijk Asscher voorgesteld om zelf met een alternatief plan te komen. Ook is het onderwerp in het ondernemersoverleg besproken.

De uitkomsten van de enquête worden verwerkt in een voorstel aan de Deelraad. Het stadsdeel streeft ernaar om in mei een besluit te nemen over de proef van de wekelijkse koopzondag.

---