Ingezonden persbericht


Persbericht
Junior Inktspotprijs 2008

And the winner is... WILLEM

Persmuseum, 12 maart 2009 - Vandaag maakten twee leden van de jongerenjury de winnaar van de Junior Inktspotprijs 2008 bekend: de prijs ging naar politiek tekenaar Bernhard 'Willem' Holtrop voor zijn tekening 'Rookverbod'. De tekening werd gepubliceerd in HP/ De Tijd. De twee juryleden, zelf afkomstig van het Murmellius Gymnasium te Alkmaar, vertegenwoordigden ruim 700 leerlingen van verschillende middelbare scholen uit Nederland.


De te beoordelen tekeningen maken deel uit van de tentoonstelling Politiek in Prent 2008, van 12 maart tot en met 3 mei te zien in het Persmuseum te Amsterdam. 28 tekenaars van verschillende Nederlandse dagbladen en tijdschriften doen mee, ieder met zes tekeningen.

De winnende tekening van Willem kreeg verreweg de meeste stemmen. Vooral de manier waarop de tekenaar de hele kwestie rondom het rookverbod in Nederland bespot en op een absurde manier verbeeldt, vinden ze vermakelijk. Daarbij valt op dat de leerlingen het met de tekening eens zijn.

Andere kanshebbers waren Ruben L. Oppenheimer, Marijn en Bas van der Schot. Nieuwkomer Argus, pseudoniem van René Leisink, krijgt een eervolle vermelding. Met zijn zes tekeningen heeft hij in totaal de hoogste score behaald. Dit maakt hem de meest favoriete tekenaar onder de jongeren. (bijgaand het volledige juryrapport)

De jury bestond uit leerlingen van het voortgezet onderwijs van de volgende scholen: St. Aloysius Mavo (Hilversum), Schaersvoorde College (Aalten), Murmellius Gymnasium (Alkmaar), Gemini College (Ridderkerk), Helen Parkhurst (Almere), Dr. Nassau College (Beilen), IVKO College (Amsterdam), Gerrit van der Veen College (Amsterdam), Het Amsterdams Lyceum (Amsterdam), St Vituscollege (Bussum).

De samenwerkende organisaties, het Persmuseum en Stichting Pers & Prent, willen met dit educatieve project jongeren stimuleren om politieke tekeningen als volwaardige nieuwsbron te zien en te gebruiken.

Webexpositie: www.persmuseum.nl/pip2008

----------
Noot voor de redactie,