Politie Twente

Almelo, 12 maart 2009

Persbericht Alcohalt

OM, politie Twente, TACTUS verslavingszorg en Halt Twente werken nauw samen in het project Alcohalt, onderdeel van Happy Fris met als doel om het alcoholgebruik onder jongeren een halt toe te roepen.

'Alcohalt', bewust stilstaan bij de gevaren van alcoholgebruik door jongeren.

In het kader van het Twentse alcoholmatigingsbeleid voor de jeugd wordt op 12 maart 2009 in Almelo het startsein gegeven voor de invoering van een leerstraf voor Twentse jongeren tussen de 12-18 jaar. Deze leerstraf, Alcohalt, wordt aangeboden aan de jongere, maar ook de ouders/verzorgers. Zij krijgen beiden een training aangeboden die hen bewust moet maken van de schadelijke gevolgen van alcohol. Het betreft hier een samenwerking van het OM, de politie Twente, Halt Twente en TACTUS verslavingszorg. De heer mr. M.K.M. Stegers, burgemeester van Tubbergen en voorzitter van de stuurgroep Happy Fris zal de aftrap van de leerstraf Alcohalt verrichten. De aftrap wordt gegeven in het Theaterhotel in Almelo op 12 maart tijdens een studiedag over Alcohalt. Deze dag is bedoeld voor de vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties en de bestuurders en beleidsmedewerkers van de Twentse gemeenten. De burgemeesters van de Twentse gemeenten hebben via het Regionaal College er op aangedrongen dat er een instrument ontwikkeld moest worden, waarmee door een stuk bewustwording het alcoholgebruik bij de Twentse jongeren teruggedrongen kan worden.

Werkwijze

De leerstraf 'Alcohalt' begint bij het reguliere politiewerk. De doelgroep van de leerstraf wordt gevormd door jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar en hun ouders/verzorgers. Bij signalering van jongeren die onder invloed van alcohol een haltwaardig delict begaan en in de leeftijdscategorie 12-18 jaar vallen of onder de 16 jaar zijn en in het bezit zijn van alcohol wordt de jongere door de politie aangesproken en wordt door de politie vastgelegd wat er is geconstateerd. De jongere wordt meegenomen naar het bureau, waar zijn of haar ouders/verzorgers de jongere kunnen komen ophalen. Er vindt hierna voor de jongere een doorverwijzing plaats naar Halt Twente of naar het OM. Halt Twente roept de jongere en de ouders/verzorgers op voor een gesprek en signaleert en screent of de jongere en de ouders/verzorgers in aanmerking komen voor deelname aan de leerstraf. Is dit het geval dan worden de jongere en de ouders/verzorgers doorverwezen naar TACTUS verslavingszorg waar ze afzonderlijk van elkaar een training volgen. Blijkt uit de screening door Halt Twente dat er geen geschiktheid wordt bepaald voor deelname aan de trainingen, dan volgt er een Haltafdoening voor de jongere. Onder Haltwaardige delicten moet onder meer worden verstaan: verstoren openbare orde, anderen in onveilige situaties brengen of vernieling. Alcohalt moet dienen als een interventie om een stuk verder te komen in de bewustwording dat alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar echt een halt moet worden toegeroepen. De trainingen bij TACTUS verslavingszorg dienen als ondersteuning aan ouders/verzorgers en hun kind bij de zorg voor een goede toekomst. Bewust worden van wat alcohol met het jonge lichaam doet en met de hersens is het belangrijkste doel. Door deze bewustwording wordt een andere, gezondere kijk op alcoholgebruik nagestreefd. Uiteindelijk doel is om mensen ervan te doordringen dat alcoholgebruik op jonge leeftijd echt niet kan.
---