Provincie Flevoland



Provincie investeert in `kuieren' over boerenland

Flevoland heeft prachtige landbouwgebieden die ook interessant zijn voor toeristische beleving. De provincie Flevoland investeert in totaal 122.489 euro in de periode 2007-2013 voor meer en betere wandelroutes over het boerenland. Daarnaast steunt zij boeren om hun land open te stellen voor wandelaars. Landschapsbeheer Flevoland voert het project uit en heeft hiervoor samen met de deelnemende boeren de stichting Op de Kuierlatten opgericht. De stichting waarborgt de kwaliteit en promotie van bestaande wandelpaden en zorgt ervoor dat nieuwe interessante paden worden ontwikkeld. Zo krijgen wandelaars bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het nemen van een kijkje in de stallen, een boerderijwinkel en een theehuis.

Onder de noemer Op de kuierlatten zijn in Flevoland verschillende wandelroutes over boerenland uitgezet. Op deze wijze worden natuurbeleving, landbouw, natuur en cultuur gecombineerd. De boeren ontvangen een vergoeding voor deze toeristische dienstverlening. Het grootste deel van het subsidiebedrag wordt ingezet om contracten af te sluiten met de boeren, voor in totaal 41 kilometer wandelpad. De boeren zorgen met deze bijdrage voor het beheer van de paden en een deel van de vergoeding staan zij af voor de gezamenlijke kosten zoals de promotie, marketing en kwaliteitszorg van de wandelpaden.

De rest van het subsidiebedrag van de Provincie Flevoland wordt besteed aan de kwaliteitsverbetering van tien bestaande routes. Bovendien worden twee nieuwe routes van in totaal 12,4 km gerealiseerd, namelijk Hoeve Vredeveld en het Vuurtorenpad.

Het subsidiebedrag is afkomstig uit het provinciaal meerjarenprogramma p-MJP, en komt ten laste van het investeringsbudget landelijk gebied (ILG).