Politie Amsterdam-Amstelland

Persverklaringen Driehoek Amsterdam / Amsterdam (12/03/09)

Burgemeester Cohen:

Vanochtend heeft, zoals bekend, de Driehoek van Amsterdam besloten winkels aan de ArenAboulevard en de Ikea gesloten te houden. Dit besluit was gebaseerd op een dreiging die bij de politie is binnengekomen en die wij serieus hebben genomen.

De achtergrond van het besluit was dat wij de melding ontvingen dat mannen voornemens waren explosieven binnen te brengen in de eerder genoemde winkels en slachtoffers wilden maken op drukke plaatsen. Het ging dus niet om een reguliere bommelding maar om een melding van een voorgenomen actie gericht op het maken van slachtoffers in winkels. In het verlengde daarvan hebben wij moeten besluiten om de bioscoop en de Heineken Music Hall gesloten te houden

U begrijpt dat onze maatregelen er op gericht waren om te zorgen dat in de winkels geen explosieven naar binnen konden en de overige locaties voor het grote publiek gesloten zouden blijven.

De gehele dag heeft de veiligheid van het publiek en personeel vanzelfsprekend onze eerste prioriteit gehad. Ik realiseer mij heel goed dat het een ingrijpende maatregel is maar de informatie die ons als Driehoek bereikte was dermate specifiek dat wij geen risico konden nemen dat winkelend publiek of personeel slachtoffer zou kunnen worden.

Er zijn diverse aanhoudingen verricht en er worden huiszoekingen gedaan.

In de loop van de dag hebben wij meerdere keren afgewogen of het mogelijk zou zijn de winkels, ook met het oog op de koopavond, open te laten gaan en het concert in de Heineken Music Hall doorgang te laten vinden. Omdat het onderzoek nog in volle gang is moeten in verband met de veiligheid de betrokken instellingen gesloten blijven.

Wij hopen later op de avond een beslissing te kunnen nemen over de vraag op welke termijn de instellingen weer open kunnen.

Hoofdcommissaris van Politie, Bernhard Welten:

Gisteravond is tegen middernacht bij de politie Amsterdam-Amstelland een telefonische melding binnengekomen waarin werd aangegeven dat een drietal mannen voornemens was om op 12 maart, vandaag dus, met explosieven een aanslag te plegen in Amsterdam.

In de melding werd een aantal adressen in Amsterdam genoemd waar de bewuste personen mogelijk zouden verblijven en werd bovendien van hen enkele vage signalementen verstrekt.

In de melding werden met name de Ikea-vestiging en de Mediamarkt in Amsterdam genoemd. Bovendien werd geduid op een andere niet nader gespecificeerde grote winkel. Vanzelfsprekend is de melding serieus genomen en is op basis van de verstrekte informatie onmiddellijk een onderzoek gestart.

In eerste aanleg richtte het onderzoek zich op de verificatie van de verstrekte informatie waartoe in het begin van de nacht contact is gelegd met de collegaâs van de AIVD. In de loop van de nacht kon op basis van de uitgevoerde verificatie een relatie gelegd worden met een persoon die exact vijf jaar geleden betrokken is geweest bij de aanslag in Madrid. De hier bedoelde persoon is kort daarna als gevolg van een zelfmoordactie om het leven gekomen.

Dan dan bekende informatie is aanleiding geweest om tegen de ochtend het onderzoek sterk te intensiveren, waartoe contact is opgenomen met zowel KLPD als NCTB. Van belang was alle informatie gebundeld te krijgen.

In de vroege ochtend is de Driehoek bijeen gekomen en heeft op basis van de dan bekende informatie aanleiding gezien maatregelen te treffen ten aanzien van de winkels op de ArenAboulevard, de bioscoop en de Ikea-vestiging te Amsterdam.

Naast het intensiveren van het politietoezicht ter plaatse, zoals u heeft kunnen vaststellen, zijn genoemde winkellocaties afgesloten geweest om daarmee het binnendringen van explosieven te voorkomen. De aard en de wijze van maatregelen zijn gedurende de hele dag gekoppeld geweest aan eerder genoemd dreigingsbeeld. Ook is later op de dag besloten de Heineken Music Hall gesloten te laten zijn voor het publiek.

Hedenmorgen zijn in de telefonische melding genoemde panden zo snel mogelijk onder controle genomen en is recherchewerk verricht naar de op de panden terug te brengen personen. Het onderzoek wees uit dat de telefonische melding afgelopen nacht was gedaan met een prepaid GSM en dat er vanuit Brussel gebeld was.

Gegeven het dreigingsbeeld en het lokaliseren van op de panden terug te brengen personen is besloten over te gaan tot aanhouding en het verrichten van huiszoekingen. Dat heeft de afgelopen uren plaatsgevonden. Ook is gelijktijdig onderzoek verricht in verschillende panden in Brussel, in samenspraak met politie en justitie aldaar.

Door het verrichten van de aanhoudingen menen we vermeende dreiging te hebben kunnen verminderen, maar kunnen we op dit moment nog niets uitsluiten.

Hoofdofficier van Justitie, Herman Bolhaar:

Een belangrijk deel van de dag stond in het teken van het verifiëren, evalueren en nader onderzoeken van binnengekomen dreiginginformatie. In dat verband is er ook voortdurend intensief contact geweest met politie en openbaar ministerie in België. Op basis van de melding en de daarop volgende dreigingsanalyse zijn er verschillende observatieteams ingezet. Deze teams hebben de in de dreiginginformatie genoemde panden en de daar aanwezige personen geobserveerd. Nadat er goed in kaart was gebracht welke personen er mogelijk gelinkt konden worden aan de dreiging of de genoemde panden kon er tot aanhouding worden overgegaan.

De eerste aanhouding is rond het middaguur verricht. De laatste om kwart voor zes. Meer aanhoudingen sluit ik niet uit. Het gaat in totaal om 7 personen waarvan 6 mannen en 1 vrouw in de leeftijd van 19 tot 64 jaar. Eén van de aangehouden personen is familielid van één van de personen die bij de aanslag in Madrid was betrokken. Alle aangehouden personen zijn Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Onder de aangehouden personen zijn er enkelen met antecedenten, waaronder geweldsdelicten. Voor zover we nu kunnen vaststellen gaat het bij die antecedenten niet om terroristische activiteiten.

De aangehouden personen worden in juridische zin verdacht van voorbereidingshandelingen tot het plegen van misdrijven met een terroristisch oogmerk.

De aangehouden personen worden op dit moment verhoord. Of en in hoeverre deze personen betrokken zijn bij de concrete dreiging is nu nog niet te zeggen. Daarom kan ik ook nog niets over mogelijke motieven zeggen.

De politie heeft samen met 2 officieren van justitie onder leiding van een aantal rechter commissarissen op vier adressen in Amsterdam zoekingen verricht. De zoekingen zijn op dit moment nog gaande. Ik kan daarom nog geen mededelingen doen over of daar iets is aangetroffen dat in dit verband van belang kan zijn, of in beslag is genomen.

Eén van de adressen betrof een garagepand in Amsterdam West. Inmiddels is duidelijk dat deze garage geen verband heeft met de dreigingen.


-Einde verklaringen-