Gemeente Drechterland

28-1-2009
Uitnodiging

Versterken van stedenbanden in Bardowick

De gemeente Drechterland wil graag haar eigen inwoners de gelegenheid geven om zelf bij te dragen aan het versterken van deze stedenbanden. Sinds 1970 heeft de voormalige gemeente Venhuizen jumelage contacten met de âSamtgemeinde Bardowickâ in Duitsland. Bardowick is een agrarische gemeente gelegen ten zuiden van Hamburg in de Kreis Lünenburg. De Samtgemeinde Bardowick bestaat uit een aantal kernen met elk een eigen gemeenteraad. Vanaf 1995 is daar het contact met Skoki in Polen bijgekomen. Skoki is een plattelandsgemeente met 10.000 inwoners gelegen ten noorden van Poznan.

Vanaf de aanvang van de jumelage contacten met Bardowick is als doelstelling geformuleerd een wederzijds respect te kweken voor het land en de cultuur, van de inwoners van de gemeenten Bardowick en Venhuizen. Speerpunten binnen de jumelageactiviteiten zijn onder andere Jeugd- en Jongerenbeleid, Kunst en cultuur, Sport en Onderwijs. Met daarbij de Europese gedachte uit te dragen.

Er is een actieve jumelagecommissie bestaande uit 12 vertegenwoordigers. De jumelagecommissie houdt zich bezig met het leggen en onderhouden van de contacten en het mogelijk maken van uitwisselingen die het doel van de jumelage dienen. Tevens zorgt de commissie voor de organisatie van de uitwisselingsactiviteiten en voor het onderbrengen van gasten uit onze zustergemeenten bij particuliere gastfamilies. Het logeren bij gastfamilies draagt bij aan begrip en respect krijgen voor âelkaars denken en doenâ. Dit is een belangrijk aspect in de doelstelling van de jumelage waarin het leggen van contacten tussen burgers in Europa van groot belang is.

De leden van de jumelagecommissie zijn allen zeer geïnteresseerd in internationale contacten en merendeels afkomstig uit de voormalige gemeente Venhuizen. Sinds 1 jaar zijn daar ook een tweetal inwoners vanuit Hoogkarspel bij gekomen. Dit is een eerste stap naar een breder draagvlak in de gemeente Drechterland.

De gemeente Drechterland wil graag haar eigen inwoners de gelegenheid geven om zelf bij te dragen aan het versterken van deze stedenbanden. U heeft daarom de mogelijkheid om in het weekend van 13 tot en met 15 maart 2009 mee te reizen naar Bardowick. U verblijft dan bij een gastfamilie en neemt gratis deel aan het gehele programma van dit weekend. Per auto is er een vergoeding van
⬠100,-. Een versnapering op de heen- en terugreis is voor eigen kosten en een zakcentje tijdens het verblijf is ook verstandig.

U kunt zich tot 7 februari 2009 opgeven bij Elly Sjerps. Bellen na 14.00 uur, telefoonnummer 0228-542432.