NCRV

NCRV Dokument Het wij volk

Vrijdag 13 maart 2009
Nederland 2, 13.20 uur

In NCRV Dokument Het Wij Volk volgt documentairemaker Bob Entrop de 65-jarige Sinto-zigeuner Rinus Vos uit Den Haag. Rinus is initiatiefnemer van de daklozenboot, een boot in de Haagse grachten die onderdak biedt aan mannen en vrouwen van de straat. Het initiatief wordt met argusogen bekeken door de gemeente.

Rinus woont in een woonwagen in een zigeunerkamp in Rijswijk. Jarenlang verdiende hij de kost in de tapijtenhandel. Dertien jaar geleden kreeg hij een hartaanval. Een gebeurtenis die hem deed beseffen dat er meer is in het leven dan geld verdienen alleen en Rinus besloot daarom een aantal maanden bij Moeder Teresa in India te gaan werken. Als hij terug is in Nederland en een dakloze bij hem in de buurt doodvriest tijdens een koude winternacht, besluit Rinus zijn woonboot om te bouwen tot opvang voor daklozen, psychiatrische patiënten en drugsverslaafden. Bij Rinus op de boot hebben ze een dak boven hun hoofd en krijgen de bewoners, gemiddeld veertig per avond, een door Rinus zelf klaargemaakte maaltijd.

Rinus biedt hen niet alleen onderdak maar ook, op zijn manier, âpsychiatrische hulpâ . Hij is vol begrip voor de problemen van zijn bewoners en hanteert een harde aanpak om mensen weer op het rechte pad of clean te krijgen. Maar zijn aanpak is controversieel en brengt hem regelmatig in conflict met de reguliere hulpverlening. Maar Rinus gelooft heilig in zijn manier van werken en duldt geen tegenspraak.

De uitkeringen van de bewoners worden eens per week op de rekening van Rinus gestort. Daarvan houdt hij tien euro per nacht in. Eigenlijk kan hij hier niet van rondkomen en de schulden lopen op. Als Rinus hoge dwangsommen worden opgelegd omdat de afvoer van de boot niet is aangesloten op de riolering, is hij gedwongen hulp te vragen bij de gemeente. Rinus hoopt dat een gesprek met de verantwoordelijke wethouder eindelijk de officiële erkenning oplevert, zodat hij door kan gaan met het bieden van hulp. Maar al snel blijkt dat de werelden van Rinus en de gemeente elkaar nooit zullen begrijpen.

NCRV Dokument Het Wij Volk werd eerder uitgezonden op 18-12-2006.

Documentairemaker Bob Entrop maakte meer dan 200 films en documentaires, waaronder de tv-serie Tussen eten en afwas (1990 en 2000) en de films Ik hou van lawaai (1992) en De witte raaf (2004). Het Wij Volk is een productie van SOL FILMprodukties