Gemeente Assen


Algemeen

Historie van Assen

Assen is dit jaar 750 jaar oud en al 200 jaar een stad. Alle reden dus voor een feestelijk 'historisch jaar'. De spetterende opening is van 13 tot en met 15 maart. In juni staat het thema Handel en Transport centraal, en in september Assen als garnizoensstad. Beleef drie weekenden lang historisch Assen.

750 jaar geleden stichtten de Cisterciënzer nonnen het klooster Maria in Campis. Hiermee is het allemaal begonnen. Met het toekennen van stadsrechten aan Assen in 1809 bracht Koning Lodewijk Napoleon de ontwikkeling van de stad in een stroomversnelling. Sindsdien groeide Assen uit tot een stad met ruim 65.000 inwoners. 2009 staat in het teken van de geschiedenis van Assen.

Openingsweekend

Op 13 maart 1809 kreeg Assen stadsrechten van Lodewijk Napoleon. 200 jaar later, op 13 maart 2009, vieren we dit met een groots openingsweekend met diverse festiviteiten.

Er is voor iedereen wat te doen: een historische modeshow, theateroptreden en lezingen en een concert van Jan Vayne en Martin Mans. Meer informatie>>

Handel en transport: 5 tot en met 7 juni

Met een historische mark en antieke voertuigen kunt u zich weer in het verleden wanen. Ook zijn er demonstraties van oude ambachten, is er een middeleeuwse preuverije en een nostalgische kermis.

Assen garnizoensstad: 11 tot en met 13 september

Assen is weer eventjes garnizoenstad. Er is een taptoe en het KMK Johan Willem Friso treedt op. Bovendien krijgt de stad historisch staatsbezoek waarvoor tientallen koetsen door de binnenstad trekken. Dit weekend is ook de Drentse Uitdag en de Open Monumentendag. Tot slot kunt u genieten van muziek door de eeuwen heen.

Symposium

In november eindigt het historisch jaar met een symposium over de toekomst van Assen.