Academisch ziekenhuis Maastricht

Sarcoïdose centraal op internationaal symposium Publicatiedatum: 10-03-2009 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst communicatie Datum: 10-03-2009

Vrijdag 13 maart a.s vindt er in het MECC in Maastricht een symposium plaats georganiseerd door de ild care foundation en de WASOGBAL 2011 foundation in samenwerking met het Maastricht UMC+ en de UM te Maastricht en de WASOG (World Association of Sarcoidosis and Other Granulomatous Diseases) met als titel `Sarcoidosis: an update'. Deze bijeenkomst, onder voorzitterschap van de Maastrichtse longarts prof.dr. Marjolein Drent, vormt bovendien de eerste opmaat voor het wereldcongres van deze organisaties van 15 tot en met 18 juni 2011 in Maastricht.

Het programma van het symposium richt zich met name op sarcoïdose, een interstitiële ofwel diffuse longaandoening. Dit is een ziekte waarbij in de meerderheid van de gevallen de longen zijn betrokken, maar in vele gevallen kunnen ook andere organen zijn aangetast. Het is daardoor een grillige ziekte, die voor de patiënt vele problemen met zich kan meebrengen. Moeheid is een belangrijke en vaak onbegrepen probleem. Dit leidt tot een vermindering van de kwaliteit van leven en veelal ook sociale problemen. Vele specialisten zijn betrokken bij de begeleiding van sarcoïdosepatiënten. Om dit zo optimaal te laten verlopen is in het MUMC in 2000 het multidisciplinaire Sarcoïdose Management Team opgericht.

De problemen kunnen onder andere ontstaan doordat men schadelijke deeltjes en/of gevaarlijke gassen inademt. Het inademen van deze stoffen zet vervolgens een afweer- of beschermingsmechanisme in gang. Onder normale omstandigheden verloopt dit afweerproces zonder problemen en wordt de persoon in kwestie niet ziek. Bij daarvoor gevoelige personen ontspoort dit proces, treedt een te heftige afweerreactie op en ontstaat er (long)afwijkingen. Naar schatting 7.000 mensen lijden in Nederland aan sarcoïdose. "Vaak gaat om relatief jonge mensen die ernstig ziek zijn. Daardoor kunnen ze niet meer werken en het is dus een maatschappelijk probleem", aldus Drent, die er op wijst dat de geneesmiddelen er voor erg duur zijn en in veel gevallen (nog) niet worden vergoed.

Programma Het programma vrijdag 13 maarts a.s. wordt om 10.30 uur geopend door prof.dr. Gerard Mols, rector magnificus van de Universiteit Maastricht. Aansluitend zijn er state of the art lezingen: `The clinical picture of sarcoidosis' door prof.dr. Om Sharma (voormalig president van de WASOG, internationaal gerespecteerd sarcoïdose specialist uit Los Angeles, USA, `The diagnostic approach of sarcoidosis' door prof.dr. Ulrich Costabel (president van de WASOG uit Essen, Duitsland) en `Treatment of sarcoidosis' door prof.dr. Robert Baughman (vice-president van de WASOG uit Chicinnati,USA). Het middagdeel omvat onder meer een paneldiscussie. Eén van de bekendste sarcoïdosepatiënten van Nederland zal in het middagprogramma de discussie leiden. Het symposium is bedoeld voor zorgprofessionals.

Meer info: www.ildcare.eu, www.wasogbal2011.nl, www.wasogbal2011.nl/calendar.htm