PvdA Rotterdam


Hillegersberg-Schiebroek met ledenvergadering over 'We kunnen zoveel beter'

Wo 11 Mrt 2009 - Chris Mast - fractie-voorzitter

We kunnen zoveel beter

De onderafdeling in Hillegersberg-Schiebroek houdt op vrijdag 13 maart een bijzondere ledenvergadering over de "We kunnen zoveel beter" nota van het college van B&W. Inzet van deze notitie is het verbeteren van het Rotterdamse bestuursmodel. Het college noemt drie knelpunten. Het huidige bestuursmodel is relatief traag en omvangrijk. Verder is te veel versnippering van verantwoordelijkheden en is de slagkracht laag. En ook is rolverdeling tussen stad en deelgemeente onduidelijk. Daarnaast is de omloopsnelheid van politici en bestuurders in de deelgemeente te hoog. En is het voor deelraden lastig voldoende gekwalificeerde kandidaten te vinden.

De oplossingen:
a. het college van B&W wordt kleiner en slagvaardiger b. de diensten werken vanuit de één concern-gedachte met één standaard c. de deelgemeente wordt gezien als een frontlijnbestuur. Ad c wordt meer slagkracht bereikt door het verminderen van het aantal raadsleden, het verminderen van het aantal leden dagelijks bestuur. De daarvoor noodzakelijke heldere rolverdeling houdt onder meer in dat:
a. Waarborgen dat de deelraad weer het bepalende orgaan wordt waarin het geluid van de straat kan worden vertaald in directe bestuurlijke actie.
b. Dagelijks bestuurders maken deel uit van het politieke proces en zijn de lokale politieke leiders.
Tijdsplanning.
Na de verschijning op 27 januari is er het volgende tijdspad besloten:
- februari: discussies binnen en buiten de politiek gremia over de inzet van het college

- dinsdag 10 en woensdag 11 maart conferentie in Domburg met ca zeventig direct betrokkennen onder wie DB-voorzitters.
- 26 maart behandeling in de raadscommissie Bestuur, Veiligheid en Middelen van de nota 'We kunnen zoveel beter'.

- 17 maart - 14 april: het college stelt het concept Verbeteren Rotterdams Bestuursmodel vast en besluit (verplichting uit de deelgemeente-verordening) de dagelijks besturen om advies te vragen
- 15 april - 6 mei adviestermijn Dagelijks Besturen
- 19 mei besluit college

- 28 mei behandeling in commissie BVM (Bestuur, Veiligheid, Middelen)
- 11 juni raadsbesluit

De afdeling Rotterdam van de Partij van de Arbeid zal op dinsdag 7 april een ledenvergadering wijden aan dit onderwerp. Daar komt een notitie van het bestuur aan de orde, waarvoor de onderafdelingen gevraagd zijn bouwstenen aan te leveren.
Die bouwstenen wil de onderafdeling Hillegersberg-Schiebroek op vrijdag 13 maart formuleren.
Aanvang 20.00 uur in Humanitas-Akropolis in de wijk 110-Morgen.