CBS

Conjunctuurbericht, vrijdag 13 maart 2009 9:30

Ruilvoet verbetert

De ruilvoet van het goederenverkeer met het buitenland was in januari 2009 een stuk hoger dan in januari 2008. De prijzen van geëxporteerde goederen waren weliswaar gemiddeld 5 procent lager dan in januari 2008, maar de prijzen van geïmporteerde goederen waren gemiddeld 7 procent lager.

Januari was de vijfde achtereenvolgende maand waarin de ruilvoet verbeterde. De ruilvoetverbetering was echter minder krachtig dan in november en december 2008. De periode van verbetering werd voorafgegaan door twaalf maanden van ruilvoetverslechtering, waarin de toename van de invoerprijzen elke maand groter was dan de toename van de uitvoerprijzen.

De forse afname van de invoerprijzen in januari heeft mede te maken met de aanzienlijk lagere prijzen van ruwe aardolie en aardolieproducten ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De afname van de uitvoerprijzen heeft voor een belangrijk deel te maken met de lagere prijs van aardolieproducten. Net als in december 2008 heeft de hogere prijs van aardgas de afname van de uitvoerprijzen in januari nog enigszins gedempt.

Meer informatie over de ruilvoet is te vinden in het artikel "Ruilvoetontwikkeling goederenhandel buitenland".

Meer cijfers staan op themapagina Internationale Handel.