Gemeente Ede

nummer 038 / Ede, 13 maart 2009

Bouw duurt zes tot acht weken
Bouw van kunstwerk `Rustpunt' begonnen

Aannemersbedrijf Nagelhout uit Hattem is op 9 maart is gestart met de realisatie van het kunstwerk `Rustpunt' van de kunstenaar Jeroen Doorenweerd . Dit kunstwerk komty te staan bij de kruising Dr. Hartogsweg/Panoramaweg/Bosbeekweg in Bennekom. Jeroen Doorenweerd heeft dit kunstwerk in opdracht van de gemeente Ede ontworpen.

Het ontwerp van het kunstwerk bestaat uit een bakstenen halve brug met trap. De grond rondom het bouwwerk wordt opgehoogd zodat een heuvel ontstaat. De naam van het kunstwerk Rustpunt slaat op het verblijven op het kunstwerk. Na een fiets- wandel- of ruitertocht kan men uitrusten op de `brug' en daar ontspannen, naar de treinen kijken of een ijsje eten. Met de locatie geeft de kunstenaar aan van de vijfsprong een zessprong te maken: `Vanaf de kruising komt er een nieuw zandpad, haaks op het pad dat over het spoor gaat. Maar in tegenstelling tot de andere paden is dit een pad dat abrupt stopt. Na een meter of tien gaat het over in een bouwwerk met een stenen trap...".

Inclusief de heuvel wordt het kunstwerk 3 meter hoog.

De bouwactiviteiten bestaan ondermeer uit het aanleggen van het fundament, het aanleggen van de heuvel met zand en het metselen van het kunstwerk. Dit vereist speciaal vakmanschap omdat het een ronde bouwvorm betreft. Aannemersbedrijf Nagelhout heeft ervaring met het bouwen van kunstwerken.De bouw duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Van Jeroen Doorenweerd uit Tilburg is onlangs een boek verschenen dat als titel zijn naam draagt. Het boek bevat een overzicht van zijn projecten in de afgelopen 18 jaar. In Stedelijk Museum De Lakenhal is t/m 19 april een tentoonstelling te zien met bijzondere installaties van Van Doorenweerd www.Lakenhal.nl

---