Gemeente Dalfsen

Ruimtelijke onderbouwing bestemmingsplan Rosengaarde

13-03-2009

Het college van burgemeester en wethouders heeft het ruimtelijke onderzoek voor Rosengaarde afgerond.

Dalfsen - Het college van burgemeester en wethouders heeft het ruimtelijke onderzoek voor Rosengaarde afgerond. Dit onderzoek is nodig voor de onderbouwing van een nieuw bestemmingsplan. De gemeenteraad van Dalfsen besloot eind 2007 in een motie het bestemmingsplan voor Rosengaarde te actualiseren.

De ruimtelijke onderbouwing is in feite een uitgebreide beoordeling van de haalbaarheid van een bestemmingsplan. In de onderbouwing komen verschillende aspecten aan de orde, zoals:

* Stedenbouwkundige aanvaardbaarheid;

* ruimtelijke regels van gemeente, provincie en rijk;
* verkeersaspecten;

* milieuaspecten, zoals: -geluid -geur -bodem -externe veiligheid
-luchtkwaliteit;

* cultuurhistorie (archeologie);

* natuur en landschap (Flora en Fauna);

* economische uitvoerbaarheid.

Het college ziet geen mogelijkheid om planologisch mee te werken aan het toekennen van een bestemming woondoeleinden aan recreatiewoningen waarvan een aantal volgens het in 1994 vastgestelde (objectgebonden) overgangsrecht permanent bewoond mag worden. Dat is op grond van het ontwerp rijks- en provinciaal beleid, namelijk de ontwerp Algemene Maatregel van Ruimte en de ontwerp provinciale omgevingsverordening niet mogelijk. Volgens de ontwerp provinciale omgevingverordening voorzien bestemmingsplannen niet in een wijziging van geldende bestemmingsplannen waarbij aan een recreatiewoning die op enig moment als zodanig is gebouwd, een woonbestemming wordt toegekend.

Volgens het college kunnen de recreatiewoningen die volgens het huidige objectgebonden overgangsrecht permanent bewoond mogen worden de bestemming recreatiewoning met de aanduiding permanente bewoning toegestaan krijgen in plaats van de huidige bestemming recreatiewoning.
Recreatiewoningen die volgens het huidige overgangsrecht niet permanent bewoond mogen worden, maar die wel permanent worden bewoond of die alleen recreatief in gebruik zijn, behouden de bestemming recreatiewoning.

De ruimtelijke onderbouwing is vanaf 13 maart in te zien op de website van de gemeente Dalfsen (www.dalfsen.nl onder bouwen en wonen, buitengebied, actualisatie bestemmingsplannen recreatiewoningen).

Op 25 maart vindt een inloopbijeenkomst plaats in het gemeentehuis in Dalfsen (van 15.30 uur tot 18.00 uur). Tot en met 31 maart kunnen er schriftelijke reacties worden ingediend.
In april wordt het collegevoorstel door de raadscommissie en in de vergadering van de gemeenteraad behandeld. De raad zal dan een besluit nemen over de ruimtelijke onderbouwing.
Daarna wordt een voorontwerp-bestemmingsplan in procedure gebracht.