Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

Reactie op brief over Nederlandse antidopingbeleid paardensport


13 maart 2009 - kamerstuk

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


18 februari 2009 2009Z01804/ VD. 2009/353


13 maart 2009 onderwerp bijlagen

Reactie m.b.t. antidopingbeleid in 1 Nederland bij paardensport en -fokkerij Geachte Voorzitter,

In antwoord op uw verzoek op 18 februari zend ik u hierbij mijn reactie op de brief van mevrouw drs. A.M.E. Kneepkens van 1 februari 2009 inzake het antidopingbeleid in Nederland bij de paardensport en -fokkerij.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Voedselkwaliteit
en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

Mevrouw drs. A.M.E. Kneepkens en

de heer F.M. van Hoek

Hoevensestraat 11

5262 LN VUGHT

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum februari 2009

1
VD. 2009/352
13 maart 2009

onderwerp bijlagen

Doping in paardensport en fokkerij

Geachte mevrouw Kneepkens en heer Van Hoek,

Via deze weg reageer ik op uw bovengenoemde brief aangaande dopinggebruik in de paardensport en paardenfokkerij, waarin u tevens specifiek ingaat op wat u de `affaire Guldenberg' noemt. U vraagt mij ervoor te zorgen dat het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) de gang van zaken rondom de `affaire Guldenberg' rectificeert, ervoor te zorgen dat de `in-competition-dopingcontrole' in de sport en fokkerij verbetert en dat er `out-of-competitioncontrole' in de sport en fokkerij komt.

In uw petitie gaat u in op de samenloop van het antidopingbeleid in de humane sport en in de veterinaire sector (zowel hippische sport als fokkerij). Tevens verwijst u daar expliciet naar in uw brief aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van
1 februari jl., waarin u de petitie ook aan haar aanbiedt. In dat verband merk ik op dat het tegengaan van dopinggebruik in eerste instantie de verantwoordelijkheid is van de sector zelf. In de humane sport wordt dat vormgegeven door NOC*NSF en de sportbonden; in de Ministerie van Landbouw, paardensport door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), de Natuur en Voedselkwaliteit Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) en de fokkerijorganisaties. Uiteindelijk kan er een Directie Voedselkwaliteit afgeleide verantwoordelijkheid voor de rijksoverheid in beeld komen, bijvoorbeeld en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73 wanneer er sprake is van structurele misstanden met gezondheidsrisico's voor mens en/of Postadres: Postbus 20401 dier. In dat geval is de eerst aanspreekbare bewindspersoon voor het antidopingbeleid 2500 EK 's-Gravenhage binnen de humane sport en de georganiseerde sport onder de vlag van de KNHS, de Telefoon: 070 - 3786868 staatssecretaris van VWS. Voor het antidopingbeleid onder de vlag van de NDR en de Fax: 070 - 3786100 fokkerij ben ik dat, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Namens de staatssecretaris van VWS ga ik ervan uit dat ik hiermee uw brief aan haar van 1 februari 2009 heb beantwoord.

De algemene principes voor de rol van de overheid bij het dopingbeleid in de paarden- sport, zoals beschreven in de brief aan mr. Muller-van der Slikke waaraan u refereert, gelden ook voor de fokkerij. U kunt zich met uw ideeën voor verbetering van het dopingbeleid in de paardensport en fokkerij het beste richten tot de betreffende organisaties. Specifiek voor de fokkerij heeft de overheid op basis van Europese regel- geving een verantwoordelijkheid in de erkenning van stamboeken.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
13 maart 2009 VD. 2009/352 2

De regelgeving voor erkenning van stamboeken is door mijn ministerie in medebewind aan de productschappen voor Vee, Vlees en Eieren (PVE) gegeven. De PVE zijn verant- woordelijk voor toezicht op naleving van der erkenningvoorwaarden van stamboeken. Voor meer informatie hierover wil ik u naar de PVE verwijzen. Om twee redenen kan ik uw verzoek betreffende de rectificatie van de `affaire Guldenberg' niet inwilligen. Ten eerste heb ik vernomen dat alle processtappen tot en met een rechtsgang in de `affaire Guldenberg' zijn doorlopen en dat u in deze zaak in het ongelijk bent gesteld. Er ligt een rechterlijke uitspraak. Ik treed derhalve niet in deze zaak. Ten tweede kent de fokkerij een systeem van zelfregulering en zijn dergelijke gevallen een interne zaak van stamboeken waar ik me niet in kan en wil mengen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --