Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden wenst invoering tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen

De gemeente Coevorden wenst de invoering van tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad, met uitzondering van CDA, ondersteunde dit initiatief van Progressief Accoord Coevorden (PAC) tijdens de raadsvergadering op 10 maart. De raad wil graag dat het college van burgemeester en wethouders bij de Vereniging van Drentse Gemeenten, de Vereniging van Nederlandse gemeenten en overige bestuurlijke overleggen aandacht vraagt voor tussentijdse raadsverkiezingen.

De gemeenteraad van Coevorden vindt het onwenselijk dat gemeenten niet beschikken over de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen in bestuurlijke crisissituaties. De procedure voor het uitschrijven van tussentijdse raadsverkiezingen zal, volgens en nog nader te ontwikkelen procedure aangepast op lokaal niveau, vergelijkbaar zijn met de procedure op landelijk niveau voor het vervroegd uitschrijven van verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Ank Bijleveld

Staatssecretaris Ank Bijleveld van het ministerie van Binnenlandse Zaken ventileerde onlangs enkele wijzigingsvoorstellen voor het functioneren van het lokaal bestuur. Aanleiding was de evaluatie van het duale bestel, zoals dat sinds 2002 in gemeenten wordt gehanteerd. De gemeenteraad van Coevorden vindt dat de discussie over vervroegde verkiezingen in gemeenten een plek moet hebben in genoemde evaluatie.