Wageningen Universiteit en Researchcentrum msimuko wint rijk zwaan plant sciences award Wageninger Peter Msimuko wint Rijk Zwaan Plant Sciences Award

13 mrt 2009
Nummer: N05

De Wageninger Peter Msimuko is met zijn thesis âAllele diversity and functional analysis of avirulence gene Avr1 of Phytophthora infestansâ uitgeroepen tot winnaar van de Rijk Zwaan Plant Sciences Award 2009.

De thesis van Peter Msimuko werd door de jury unaniem als beste uit drie genomineerden geselecteerd, met name door de praktische toepasbaarheid van zijn bevindingen. Msimuko verrichtte zijn thesis vorig jaar bij Wageningen Universiteit en studeerde daar dit jaar af. Op het moment is hij werkzaam bij het Seed Control and Certification Institute in Zambia. Naast de award bestaat de prijs uit een cheque van 1.500 euro en een werkbezoek naar het Rijk Zwaan veredelingsbedrijf in Aramon, Frankrijk.

De inhoud van de thesis laat zien dat de ziekteverwekker Phytophthora opvallend veel genetische variatie vertoont in één van de bestudeerde avirulentiegenen, Avr1. Dit is niet alleen aangetoond met sequentieanalyse, maar ook door in planta analyse van de effectiviteit van verschillende AVR1-varianten. In een ATTA benadering laat Peter Msimuko zien dat verschillende aardappelcultivars verschillend reageren op de verschillende AVR1-allelen. Verdere studies hebben geleid tot afbakening van het functionele deel van Avr1 dat nodig is voor de interactie met het plantenresistentie-gen R1. De resultaten zijn volgens de jury een uitstekende basis voor het ontrafelen van het moleculaire mechanisme van de interactie tussen Phytophthora en aardappel.

Peter Msimuko ontving de Plant Sciences Award uit handen van juryvoorzitter prof. dr. Michel Haring, Afdeling Plantenfysiologie, Universiteit van Amsterdam. De overige juryleden waren ir. Jasper den Besten, HAS Den Bosch; prof. dr. Raoul Bino, Departement Plantenwetenschappen, Wageningen Universiteit en prof. dr. Sjef Smeekens, Sectie Moleculaire Plantenfysiologie, Universiteit van Utrecht. De jury liet weten onder de indruk te zijn van de hoge kwaliteit van alle drie de genomineerde theses. Deze waren goed geschreven en toonden het experimentele vakmanschap van de drie genomineerden aan.

De RZ Plant Sciences Award is een initiatief van groenteveredelaar Rijk Zwaan uit De Lier. Met het initiatief probeert het bedrijf bij te dragen aan een meer aantrekkelijk imago van de plantenkundige studies in Nederland.

Foto: Peter Msimuko neemt de Rijk Zwaan Plant Sciences Award 2009 in ontvangst van juryvoorzitter prof. dr. Michel Haring.