DBC Onderhoud

Declaratiecode kaakchirurgie 2009 Aansluiting bij systematiek specialisten
12-03-2009 15:10

Declaratiecode kaakchirurgie 2009 Aansluiting bij systematiek specialisten Op aanwijzing van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt er in 2009 een belangrijke stap gezet om ook voor kaakchirurgie uiteindelijk te komen tot een integraal DBC (-achtig) product.

DBC-Onderhoud heeft namelijk per 1 januari van dit jaar diverse kosten voor kaakchirurgie samengevoegd in een betaaltitel (declaratiecode). Het gaat daarbij om de kosten van de instelling, het honorarium voor kaakchirurgie en
(indien van toepassing) het honorarium voor anesthesie.

Â

Tot 1 januari 2009 was het nog mogelijk dat patiënten hiervoor twee aparte notaâs ontvingen. Hoewel de ingangsdatum is vastgesteld op
1 januari 2009, is gebruik van de nieuwe vorm van declareren pas verplicht
vanaf 1 juli aanstaande. Hiervoor is gekozen vanwege de doorlooptijd c.q.
opzegtermijn van contracten die sommige kaakchirurgen hebben afgesloten met factoringmaatschappijen zoals Famed. Kaakchirurgen die in de oude situatie zelfstandig declareerden, mogen in de nieuwe situatie met het ziekenhuis overeenkomen dat zij zelf de uiteindelijke gezamenlijke nota declareren.

Â

De betreffende beleidsregel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) (WHOK/pere/CV/0800043415) kent drie verschillende declaratie varianten: via het ziekenhuis, via de kaakchirurg of gezamenlijk via een factoringmaatschappij. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) benadert via de kaakchirurgen de ziekenhuizen dan ook met drie factureringsovereenkomsten: voor elke variant een.

Â

Voor meer informatie kijk op www.nvz-ziekenhuizen.nl of neem contact op met:Â
NVZ- ziekenhuizen
Janneke Baars
Tel: 030 273 93 97
E-mail: j.baars@nvz-ziekenhuizen.nl

Â

Klik hier voor de Factureringsovereenkomst Ziekenhuis-Kaakchirurgie

en de Nza tariefbeschikking.