Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 13 maart 2009

Gemeente treedt op tegen graffiti telefoonwinkel

Een telefoonwinkel aan de Laat loopt het risico een flinke schadevergoeding aan de gemeente te moeten betalen voor het schilderen van een groot aantal bedrijfslogo's op straat met verf. Het bedrijf moet alle verf uiterlijk zaterdag van de straat hebben verwijderd. Als bij het schoonmaken van de straat een milieudelict blijkt te worden gepleegd, zal proces-verbaal worden opgemaakt en de zaak voor verdere vervolging in handen worden gesteld van het openbaar ministerie.

De gemeente treedt op omdat deze wijze van reclamevoeren onacceptabel is. Niemand kan zichzelf een stuk straat toe-eigenen. Bovendien wordt de kwaliteit van de openbare buitenruimte ernstig aangetast door dergelijke wilde acties. De gemeente heeft de afgelopen tien jaar miljoenen euro's geïnvesteerd in het opknappen van de openbare ruimte in de binnenstad, zoals bestrating, straatmeubilair en openbaar groen.

Volgens de telefoonwinkel maakt het deel uit van een ludieke actie, die ook in 25 andere gemeenten is uitgevoerd. De gemeente kan het niet waarderen en heeft de bedrijfsleiding gesommeerd om de verfrommel uiterlijk aanstaande zaterdag volledig, dus inclusief alle leksporen, van de straat te verwijderen. Dit dient te gebeuren zonder dat de bodem onder de Laat wordt verontreinigd of chemische stoffen in het rioolstelsel belanden.

Als blijkt dat dit niet of niet zorgvuldig is gedaan, gaat de gemeente handhavend optreden. De gemeente schakelt dan bovendien een gespecialiseerd bedrijf in dat de straat zonder risico op bodemverontreiniging of schade aan het rioolstelsel kan reinigen. De volledige kosten van deze operatie worden op het moederbedrijf van de telefoonwinkel verhaald.