Gemeente Appingedam

Pilot inventarisatie gebouwgegevens voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen

Op 22 januari 2008 is de wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wet verplicht alle gemeenten in Nederland medio 2009 hun adressen- en gebouwenbestanden volgens de wettelijke normen te hebben aangepast. De gemeente Appingedam is op dit moment volop bezig met de voorbereiding van de invoering van de BAG.

Een van deze normen is het bijhouden van alle adresgegevens van de gemeente. Hiervoor dienen bronbestanden te worden geïnventariseerd (bouwvergunningen, huisnummerbesluiten, straatnaambesluiten enz.) en waar nodig nieuwe besluiten te worden genomen (woonplaatsgrenzen, massabesluiten met betrekking tot adressen enz.).

Een andere vereiste is het bijhouden van alle gebouwgegevens van de gemeente.
Hiervoor worden de luchtfotoâs die in 2008 zijn gemaakt en de kadastrale kaarten als informatiebron gebruikt. Hierbij wordt gekeken naar het soort gebouw met bijbehorende bijgebouwen en naar de geografische gegevens. Sommige gegevens zijn echter op deze manier niet volledig inzichtelijk en moeten daarom door middel van aanvullend veldonderzoek ter plekke worden opgenomen. De feitelijke situatie wordt vastgelegd op fotoâs.
De gemeente Appingedam heeft een pilot opgestart waarbij in bepaalde gebieden van Appingedam gekeken wordt naar de uitkomsten van het karteren (tekenen) vanaf de luchtfotoâs 2008.

Aan de hand van deze pilot zal worden beoordeeld hoe de verdere inventarisatie van geheel Appingedam aangepakt dient te worden.

De omgeving van de volgende gebieden/straten zijn opgenomen in de pilot:

- Solwerderstraat;

- Burg. Lewe van Aduardstraat, Burgemeester Meesstraat en Burgemeester de Sitterstraat;

- Tolweg, Blokstad en Korenpad;

- Olingermeeden, Lange Sissen en Twarrelt;

- Rootveld;

- Harmoniestraat.

In de periode 17 maart 2009 tot 17 april 2009 kunnen bewoners in deze gebieden bezoek verwachten van een medewerker van de gemeente Appingedam. De medewerkers kunnen zich legitimeren als medewerker BAG van de gemeente Appingedam.

Gewijzigd op: 13-03-2009