Warchild


Ex-kindsoldaat adviseert lokale hulporganisaties in Colombia 13 maart 2009 - Ishmael Beah (28) , een voormalig kindsoldaat uit Sierra Leone en auteur van de bestseller "Ver van huis, herinneringen van een kindsoldaat." was de centrale figuur afgelopen maand in Bogota. War Child, de Colombiaanse Coalitie tegen het gebruik en rekrutering van kinderen, en Unicef hadden een bijeenkomst georganiseerd die werd bijgewoond door de vertegenwoordigers van lokale NGO's en VN-organisaties. Ishmael Beah adviseerde om vooral de kinderen zelf mee te laten denken over hun rehabilitatie.

Waarschuw
Hij waarschuwde de aanwezige organisaties en diegenen die betrokken zijn bij de rehabilitatie van voormalige kindsoldaten dat de jongeren wel een alternatief moet worden geboden. Anders keren zij terug naar de gewapende groepen wegens het gebrek aan mogelijkheden: "Verzeker je ervan dat de jongeren iets van hun leven kunnen maken." Maar het allerbelangrijkste, benadrukte Ishmael, is de kinderen zelf te vragen wat wel en wat niet werkt, en hen onderdeel te laten zijn van de oplossing.

Onderwijs als sleutel
In een andere ontmoeting, georganiseerd door War Child en de lokale NGO Taller de Vida, ontmoette Ishmael een aantal Colombiaanse ex-kindsoldaten. Zij waren het er allemaal over eens dat onderwijs de sleutel is om rekrutering te voorkomen. Rosa, een van de aanwezige ex-kindsoldaten, merkte op dat in Colombia de schuld voor het conflict altijd volledig bij de illegale gewapende groeperingen wordt gelegd. "Maar wat is de verantwoordelijkheid van families, de regering en de samenleving in zijn geheel?" vroeg ze, erop wijzend dat zowel het misbruik en de mishandeling van kinderen thuis, het gebrek aan onderwijs en ontwikkelingskansen, als het voortdurende conflict allemaal bijdraagt aan de rekrutering van kinderen.