Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Gelijke behandeling gehandicapten en chronisch zieken beter gewaarborgd door uitbreiding wet

Gelijke behandeling gehandicapten en chronisch zieken beter gewaarborgd door uitbreiding wet

Nieuwsbericht, 13 maart 2009
Rolstoelgebruiker gaat bus in met behulp van extra treeplank.

Verhuurders of verkopers mogen vanaf 15 maart 2009 iemand geen woonruimte weigeren vanwege zijn handicap of chronische ziekte.

Ook moeten als het kan immateriële aanpassingen geregeld worden. Maar bouwkundige of woontechnische aanpassingen (bijvoorbeeld een traplift) vallen uitdrukkelijk niet onder de Wet gelijke behandeling gehandicapten en chronisch zieken (Wgbh/cz). Daarvoor is vooral de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die door de gemeente wordt uitgevoerd.

De Wgbh/cz zal daarom vooral invloed hebben op de wijze van informatieverstrekking, in procedures of het aanpassen van belemmerende gebruiksvoorschriften. Zo kan iemand met een visuele handicap verzoeken om een huurovereenkomst in digitale vorm, zodat hij deze met een brailleleesregel op de computer kan lezen.

Uitbreiding: wonen en onderwijs

In ons land moet iedereen op gelijke basis kunnen meedoen aan het maatschappelijk verkeer. Ook mensen met een handicap of een chronische ziekte. Daarom is de Wgbh/cz uitgebreid. De wetswijziging regelt dat mensen met een handicap of chronische ziekte gelijk behandeld moeten worden als het gaat om wonen en in het basisonderwijs en voorgezet onderwijs.
In 2003 werd al in de Wgbh/cz bepaald dat er gelijke behandeling moet zijn op het werk en in het beroepsonderwijs.

Individuele rechtsbescherming

Met ingang van 1 augustus 2009 gaat de Wgbh/cz gelden voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Vooral de ouderorganisaties voor kinderen met een handicap hechten veel waarde aan de individuele rechtsbescherming vanuit de Wgbh/cz. Een kind moet gewoon in zijn rolstoel naar groep 8 of naar de brugklas kunnen. Als dat redelijkerwijs van een school gevraagd kan worden, moeten dus ook materiële aanpassingen gedaan worden.

Commissie Gelijke Behandeling

Mensen die vinden dat zij op basis van hun handicap of chronische ziekte ongelijk worden behandeld, kunnen hun klacht voorleggen aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in Utrecht. Tussenkomst van de CGB heeft de afgelopen jaren vaak geleid tot aanpassing van situaties die als discriminerend werden ervaren.